Četrtina lesa iz slovenjgraške licitacije na Kitajsko

Včeraj se je v Slovenj Gradcu zaključila 13. licitacija vrednejšega lesa 566, ki je zopet podirala rekorde. Velik del lesa so kupili tujci, lastnik najdražjega hloda je postal Italijan, največ hlodov pa je kupil kupec iz Kitajske.

Za najdražji hlod letošnje licitacije je italijanski kupec odštel 15.389 evrov, ki je poleg najdražjega hloda kupil še najdražjega po kubičnem metru. Če je bilo lansko leto rekordno glede na najvišjo ceno hloda, nemški kupec je za hlod iz avstrijske Koroške plačal skoraj 18 tisočakov, je bila letošnja licitacija rekordna glede na število lastnikov lesa.

Skupno 3706 hlodov 566. lastnikov se v poslovni coni Ozare v Slovenj Gradcu nabralo med 3. in 16. januarjem, zanje pa je ponudbe oddalo 39 različnih kupcev. Prvič letos so z dvema kamionoma hlodov sodelovali tudi Slovenski državni gozdovi, večinoma pa so les prodajali lastniki iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

Lastnik najdražjega hloda je sicer postal italijan, največ hlodovine pa je romalo k lastniku iz Kitajske, ki je kupil skoraj četrtino prodanega lesa.