Cerar bo v Leku položil temeljni kamen za novo tovarno, ali bo prinesel tudi zdravilo za koroške ceste?

Prevaljski Lek bo v petek odprl vrata širši javnosti, da bi ob 40. letnici delovanja na lokaciji na Perzonalah lahko spoznali tudi notranjost penicilinskega obrata. Naslednji teden bodo na istem naslovu polagali temeljni kamen širitvi Lekove proizvodnje, gost dogodka pa bo tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar. Redke priložnosti, ko vidijo premierja Cerarja na Koroškem, pa bodo poskušali izkoristiti župani koroških občin.

Z dnevom odprtih vrat bodo obeležili 40 let delovanja na Prevaljah

Že lansko leto je Koroško zaznamovala novica, da bo Lek na Prevaljah širil svojo proizvodnjo visokospektralnega antibiotika. V začetku letošnjega leta pa je Novartis potrdil vlaganje v širitev penicilinskega obrata – naložba vredna več kot 70 milijonov evrov je razveselila Koroško, saj naj bi na Prevalje prinesla kar 150 novih delovnih mest.

Ravno letos pa Lek praznuje 40. letnico delovanja na lokaciji na Prevaljah. V znamenje obletnici bodo v petek, 7. 4. 2017 ob 16. uri, odprli svoja vrata širši javnosti, in tako bodo obiskovalci lahko spoznali, kje in kako ustvarjajo, so zapisali v javnem vabilu. Poleg dneva odprtih vrat pa bo 11. 4. 2017 potekalo polaganje temeljnega kamna, pri čemer bo imel glavno vlogo  predsednik vlade.

Koroški župani bodo poskušali izkoristiti redke Cerarjeve obiske na Koroškem

Prihodnji teden, ko bo predsednik vlade dr. Miro Cerar na Prevaljah polagal temeljni kamen za širitev proizvodnje Leka, pa bi koroški župani radi izkoristili njegov obisk za vedno aktualno in perečo temo Koroške – tretjo razvojno os. Koroški župani so na minuli seji sveta regije sprejeli vsebino sporazuma o poteku načrtovanja in izgradnje severnega dela tretje osi. Aktualnemu predsedniku vlade bi župani radi ob priložnosti obiska predstavili vsebino sprejetega sporazuma.

Sporazum namreč določa, da se gradnja hitre ceste do Slovenj Gradca začne oktobra leta 2019 ter konča v roku štirih let. Za hitro cesto od Slovenj Gradca naprej do mednarodnega mejnega prehoda Holmec pa je v sporazumu opredeljeno, da se državni prostorski načrt (DPN) sprejme še letos, gradnja pa bi potekala od leta 2021 do 2025. Poleg tega so v sporazumu jasno začrtani roki postopkov načrtovanja in gradnje omenjenega dela avtocestnega odseka.

Bo Gašperšič predlagani sporazum podpisal?

Koroški župani pričakujejo, da bo minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič sporazum seveda podpisal. S tem bi se ministrstvo oziroma država zavezala, da Korošci dobijo spodobno cesto, ki bi potekala vse do Avstrije. V primeru, da Gašperšič sporazuma ne bo podpisal, pa so Korošci že večkrat javno oznanili posledice ignorance države na želje regije. Iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os in iz Odbora za izgradnjo hitre ceste so že pred časom javnost in vladajoče opozorili, da bodo v primeru ignorance države do želje Korošcev glede ceste izvajali opozorilne ukrepe, s katerimi bodo pokazali, da mislijo resno. Med drugimi so izpostavili tudi oviranje prometa.

Korošci težko pričakujejo dan tega sestanka, ko bo moral premier jasno povedati, ali ima vlada zdravilo za koroške ceste in tretjo razvojno os ali le polno malho praznih obljub.

Jon Petek