Celovški SAK se je častno poslovil iz pokalnega tekmovanja

Sinoči so nogometaši zamejskega nogometnega kluba SAK v prvem krogu avstrijskega UNICA ÖFB pokala v Celovcu gostili SK Sturm iz Gradca. Tekma se je končala z zmago gostov s 7:2. Zmaga štajerskega prvoligaša je pričakovana, saj gre za drugo najmočnejše moštvo v Avstriji, ki ima v svojih vrstah nekaj izjemnih nogometašev. Nogometaši SAK-a kljub porazu niso razočarali. V določenih trenutkih tekme so pokazali lepo kombinatornost v napadu, izigrali gostujočo obrambo in si ob dveh golih pripravili še nekaj zrelih priložnosti. 

 

SAK bo letos igral v Koroški ligi, ki je četrta po rangu v Avstriji. Trenutna ekipa SAK-a, ki jo v letošnji sezoni vodi nekdanji prvoligaški slovenski igralec Darko Djukić, v svojih vrstah trenutno nima tako zvenečih imen kot v preteklosti. Moštvo v zadnjih letih igra v Koroški ligi, lani se je uvrstilo v Regionalno-tretjo ligo, vendar je na žalost letos izpadlo. Včerajšnja igra vsekakor obeta, koliko je moštvo sposobno, se bo videlo že naslednji teden, ko se začne prvenstvo. Vsekakor so kratkoročni in dolgoročni cilji SAK-a jasni, uvrstitev v Regionalno ligo. Vsi v klubu pa si seveda želijo, da se ponovijo časi, ko je SAK igral tudi v drugi avstrijski Bundesligi.

Na drugi strani je Sturm trenutno po moči drugo najboljše moštvo Avstrije. V pretekli sezoni so bili Gradčani pokalni zmagovalci, malo je zmanjkalo, da v državnem prvenstvu niso presenetili Red Bull Salzburg in končali njegovo dolgoletno dominacijo. V svojih vrstah imajo tudi dva reprezentanta Slovenije. Jon Gorenc Stankovič  je kapetan standardni igralec prve postave. Tomi Horvat je v spomladanskem delu preteklega prvenstva pokazal, da je prava okrepitev, odločil je nekaj tekem v pokalu in prvenstvu. Sinoči je sicer vstopil ob polčasu. Cilji Sturma so podobni kot lani. Seveda si želijo ponovitve obdobja druge polovice devetdesetih, ko je bil Sturm pod vodstvom trenerja Ivice Osima dvakrat avstrijski državni prvak.

Včerajšnja tekma se je pričela svečano, igralce sta pred vstopom na igrišče pozdravila župan Celovca Christian Scheider in član Deželnega zbora Koroške Stefan Sandrieser.

Že pred tekmo je bilo jasno, da je presenečenje praktično nemogoče. Še posebej, ker je trener gostov Christian Ilzer s svojim strokovnim štabom tekmo vzel resno, gostje so tekmo pričeli z najboljšo postavo.

SAK je imel že v prvem napadu priložnost za vodstvo, vendar so se napadalci ob koncu akcije zapletli. Sturm je povedel v 15. minuti, ko je zadel novinec Szymon Wlodarczyk, 20 letni Poljak. sledila je lepa priložnost domačih za izenačenje, vendar je strel končal tik ob desni vratnici.

Sledila sta dva gola gostov, najprej je v 18. minuti zadel Gruzijec Otari Kiteishvili, v 27. minuti pa znova Wlodarczyk. Sledila je polurna prekinitev tekme zaradi hudega naliva.

Nadaljevanje so bolje začeli Celovčani, ki so preko Izidorja Erazma Kamška v 34. minuti znižali na 1:3, kar je bil tudi rezultat polčasa.

V drugem polčasu sta najprej zadela slovenska reprezentanta, Jon Gorenc Stankovič v 51. in Tomi Horvat v 58. minuti.

V 63. minuti je Wlodarczyku s tretjim golom uspel hat trick, Jakob Jantscher je v 79. minuti še povišal vodstvo Sturma.

Končni rezultat tekme 7:2 je v 82. minuti postavil Kristjan Sredojević.

Napišemo lahko, da je ‘tekma desetletja’, kot so jo okarektirizirali pri SAK-u, popolnoma uspela. Ambient na štadionu Sportpark Welzenegg je bil odličen, deloma ga je pokvarilo le neurje med tekmo. Veliko navijačev Sturma je prišlo iz Gradca, so ena najboljših avstrijskih navijaških skupin. Bilo jih bi še veliko več, če bi se tekma igrala na največjem celovškem štadionu 28 Black Arena. Vendar bi bili stroški organizacije tekme veliko višji, tako da se je vodstvo SAK-a odločilo za Sportpark Welzenegg. Ker je bil prenos tekme na avstrijski državni televiziji ORF 1, so si jo lahko ogledali tudi ljubitelji nogometa v Sloveniji. Na koncu velja še pohvaliti vodstvo SAK-a za zelo dobro organizacijo tekme.

Po tekmi je za naš portal generalni sekretar SAK-a Silvo Kumer povedal naslednje:

“Za SAK je bila pokalna tekma proti Sturm Graz gotovo tekma desetletja, predvsem, ker je bil štadion razprodan in ker je bila tekma v živo na avstrijski tv na prvem programu. S tem se je tudi slovenska narodna skupnost predstavila celi Avstriji. SAK je igral dopadljivo, seveda pa so bilo možnosti realno gledano majhne. Sturm igra v Evropi, SAK pa v deželni ligi. Smo pa zelo ponosni, tako športno kot tudi na zgledno organizacijo.”