Če poroštvo za 3. razvojno os ne bo sprejeto, bodo Korošci protestirali v Ljubljani

Korošci so na današnjem sestanku predstavnikom vlade in Darsa sporočili, da še letos pričakujejo prvo lopato na trasi 3. razvojne osi. Če poroštvo za koroško hitro cesto ne bo sprejeto, pa so napovedali državno nepokorščino v Ljubljani.

Danes, 30. avgusta, je v Velenju potekal sestanek koordinacijskega odbora za spremljanje izgradnje 3. razvojne osi na Koroško s predstavniki infrastrukturnega in finančnega ministrstva ter Darsa. Državni sekretar ministrstva za finance Alojz Stana je Korošcem dejal, da ministrstvo ne nasprotuje 3. razvojni osi. »Povedal je, da so se na njihovem ministrstvu opredelili in podali pripombe do predloga poroštvenega zakona o velikih infrastrukturnih projektih, ki ga je v proceduro vložilo Ministrstvo za infrastrukturo. Stana je še opozoril, da je potrebno nekatero področje predloga zakona uskladiti,« so sporočili iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

Koroška delegacija, ki so jo sestavljali Tomaž Rožen, Tilen Klugler, Jani Prednik in Aljaž Verhovnik, so zbranim dejali, da še letos pričakujejo prvo lopato na trasi hitre ceste. Vsi so prisotne opozorili, da če se poroštvo za 3. razvojno os ne bo sprejelo, bo vlada Marjana Šarca grobar tega projekta. Namreč sprejem poroštva pomeni ključno in zadnjo zeleno luč za vstopnico pričetka gradnje 3. razvojne osi na Koroško.

Koalicija ima še do ponedeljka 2. septembra čas podajati pripombe na predlog poroštvenega zakona za velike infrastrukturne projekte. Nato pa bo znana procedura, kdaj bo zakon predlagan na sejo vlade. Korošci pričakujeko, da bo septembra vlada o predlogu zakona odločila in ga bo poslala v končni sprejem v Državni zbor. Aljaž Verhovnik je v primeru, da poroštvo za 3. razvojno os ne bo sprejeto, napovedal državljansko nepokorščino v Ljubljani. Povedal je, da je iniciativa že pričela priprave za organizacijo javnega zborovanja, ki bo realizirano, če vlada Marjana Šarca poroštva za 3. razvojno os ne bo potrdila.