Čas, ko koroške ulice zapolnijo stojnice

Konec avgusta in začetek septembra je na Koroškem čas za sejme. Tudi prek leta se tu in tam priredi kakšno sejmovanje, a v zadnjih izdihljajih poletja je sejmov največ. Po črnjanskem tradicionalnem »jormaku« sledi še pliberški, Avguštivov sejem na Ravnah, v okviru Jesenskih srečanj pa bo semanji dan tudi na Prevaljah.

Prodajali, kupovali, dobro jedli in pili so že minuli teden v Črni na Koroškem na tradicionalnem sejmu, »jormaku« ali »jarmaku«, kot se ga je prijelo narečno ime. Sledi dogajanje na Ravnah na Koroškem, kjer bodo v sredo, 22. avgusta, priredili Avguštinov sejem in prireditev pod dežnikom. Prav tako tradicionalno ravensko sejmovanje poleg različnih stojnic ponuja tudi druge atrakcije; od 10. ure dalje bodo koroški gostinci pripravljali kulinarične dobrote, Koroški medgeneracijski center pa bo v sodelovanju z Gostilno Lečnik ponovno pripravil rekordno dolg jabolčni zavitek – letos bo meril kar 120 metrov, ob tem pa bo potekal tudi 4. Festival rpičevega zosa.

Tudi na Prevaljah v začetku septembra v okviru Jesenskih srečanj priredijo velik sejem, stojnice se raztezajo skozi celotno središče kraja. Na stojnicah, kjer izdelke prodajajo sejmarji iz različnih krajev iz Slovenije, tudi iz tujine, ne manjka ničesar. Na voljo je vse od oblačil, obutve, igrač pa do sladkarij in suhe robe – pa tudi kakšno zdravilno kremo ali naravno milo je mogoče najti.

Sejmi v zadnjih izdihljajih poletja pa niso značilni samo za slovensko stran Koroške. Le streljaj čez mejo, v Pliberku, vsako leto prirejajo enega največjih sejmov na avstrijskem in slovenskem Koroškem – Pliberški jormak. Poleg tega, da je največji sejem tod okoli, ima tudi izjemno bogato zgodovino, saj ga bodo organizatorji letos pripravili že 625-ič. Letos bo potekal od 31. avgusta do 3. septembra.

Uvod v pliberški vikend zabave se je sicer že začel, v soboto so postavili sejemsko tržno znamenje, po nemško poimenovano »Freyunge«. Že davno so oddani vsi razstavni prostori, poroča ORF, tokrat bo 360 razstavljalcev iz sedmih različnih držav ponujalo najrazličnejše predmete in dobrote. Novi šotori, stojnice in lunapark pa rastejo iz dneva v dan. Čeprav je za Pliberški jormak značilno, da takrat dežuje, to številnih obiskovalcev ne moti. Organizatorji vsako leto naštejejo več obiskovalcev, letos jih pričakujejo skupno okoli 140 tisoč.

NK