Čas in Kluger s podobnimi odgovori na ključna vprašanja

Prihodnjo nedeljo se bodo Slovenjgradčani še enkrat podali na volišča in dokončno izbrali novega župana. Na programska vprašanja, ki jih je obema kandidatoma zastavila Slovenska tiskovna agencija, sta Andrej Čas in Tilen Kluger postregla s precej podobnimi odgovori.

Le še pet dni nas loči od drugega kroga županskih volitev. V enajstih koroških občinah so zmagovalci že jasni, do drugega kroga je prišlo le v Slovenj Gradcu, kjer se bosta pomerila aktualni župan Andrej Čas in Tilen Kluger. V prvem krogu je Čas prejel 33,7 odstotka glasov, Kluger pa 47,8, a razlika v odstotkih še ne nakazuje zmagovalca. Samo ugibamo lahko, kdo je oziroma bo v dveh tednih prepričal volivce in kako se bodo razporedili glasovi, ki so jih Slovenjgradčani v prvem krogu namenili Andreju Brezniku in Darku Hlupiču. Slovenjgradčani so postavljeni pred težko odločitev, saj sta si kandidata glede nekaterih ključnih vprašanj programsko precej podobna.

Na vprašanja, ki jih je obema zastavila Slovenska tiskovna agencija, sta postregla s precej podobnimi odgovori. Oba kandidata denimo ne podpirata ideje o zapori središča mesta za promet, oba podpirata gradnjo nove športne hale oziroma prizidka k obstoječi hali, oba menita, da so cene stanovanj v Slovenj Gradcu previsoke in da je potrebna gradnja novih stanovanj.

Čas za begunce nima prostora, Kluger bi ga našel, če bi to zahtevala država

Za izboljšanje položaja mladih bi Čas povečal ponudbo stanovanj, visokokakovostnih delovnih mest, ob tem pa bi se zavzemal za boljšo prometno dostopnost. Kluger bi za najmlajše uredil novo centralno igrišče, financiral plavalne tečaje v vrtcu in financiral nakup zvezkov za učence prve triade. Na splošno bi mladim do 29. leta namenil več sredstev. Oba kandidata podpirata ureditev depojev za Koroško galerijo likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej, o lokaciji ureditve pa nista bila specifična.  Čas meni, da je prihodnost slovenjgraškega turizma v butičnem in doživljajskem turizmu ter turizmu v naravi in na kmetijah, slednje je izpostavil tudi Kluger. Na vprašanje, če podpirata ureditev poslovnih con, je Čas odgovoril, da je urejanje že steklo v minulem mandatu. Kluger bi nove poslovne cone uredil v Pamečah, lokacijo pa bi prilagajal trasi 3. razvojne osi, je povedal za STA.

Na vprašanje, če bi podprla namestitev beguncev v občini, je Čas odvrnil, da Slovenj Gradec nima ustreznih pogojev za namestitev, v primeru krize, kakršna je Slovenijo pretresala leta 2015, pa bi pristal na začasno namestitev. Kluger meni, da je reševanje tovrstne problematike v pristojnosti države in Evropske unije, bi pa za begunce našel prostor, če bi to zahtevala država.

NK