Brezposelnost v Sloveniji pada že osmi mesec zapovrstjo

Po podatkih Eurostata iz 1. oktobra je brezposelnost v Sloveniji 3,9-odstotna, kar nas postavlja na šesto mesto v EU. Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo konec septembra registriranih 66.122 brezposelnih, kar je 4,6 odstotka manj kot avgusta in 21,1 odstotka manj kot septembra lani. Brezposelnost v Sloveniji se torej še naprej zmanjšuje, in sicer že osmi mesec zapored.

V prvih devetih mesecih je bilo na Zavodu za zaposlovanje v povprečju prijavljenih 77.087 brezposelnih oseb, kar je 9,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Na novo se je prijavilo 44.863 brezposelnih oseb, kar je 39,6 odstotka manj kot lani v tem času. Iz evidence zavoda se je odjavilo skupaj 66.024 brezposelnih oseb, od teh 49.510 zaradi zaposlitve, kar je 1,9 odstotka manj kot lani. Prostih delovnih mest, ki jih je zavod prejel v prvih devetih mesecih, je bilo 116.632, kar je 30 odstotkov več kot lani v tem času.

Od 7.786 brezposelnih oseb, ki jih je septembra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5.708 oseb, kar je 75,5 odstotka več kot avgusta in 29,7 odstotka manj kot septembra lani. Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, predmetnih učiteljev v osnovni šoli, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah, učiteljev razrednega pouka, komercialnih zastopnikov za prodajo, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo ter kuhinjskih pomočnikov.

Več preberite TUKAJ.