Brezplačna gledališka predstava ‘Pridi gola na večerjo’

V nedeljo, 14. januarja 2024, ob 17. uri vabljeni v Družbeni dom Prevalje na brezplačno predstavo z naslovom Pridi gola na večerjo. Člani KUD Igralske skupine Drežnica so se odločili, da v krajih, kjer so jih prizadele vremenske ujme, podarijo gledališko predstavo z malo smeha, zabave in dobre volje.

 

O PREDSTAVI:
Pridi gola na večerjo je situacijska komedija francoskega avtorja Marca Camolettija, ki govori o odnosih med zakoncema srednjih let. Dogaja se na podeželju, na obrobju Pariza, v idilični kmečki hišici. Žena se odpravlja na obisk k mami. Doma ostaja mož, ki je v krizi srednjih let. Privošči si ljubico, ki prav ta dan praznuje rojstni dan. Da bi ji pripravil čudovit večer, mož naroči hrano in pijačo, vključno s kuharico. Za vsak primer, če bi bilo ženi kaj sumljivo, povabi še svojega najboljšega, dolgoletnega prijatelja na domnevno moški vikend. Telefonski klic, ki ga prevzame žena, podre možu načrte za romantični vikend z ljubico. Prav ta prijatelj pa je skrivni ljubimec njegove žene, in ko ta izve, da prihaja, odpove obisk pri mami pod pretvezo, da je bolna. Možev prijatelj oz. ženin ljubimec se pojavi na vratih in zapleti se začnejo. Splet okoliščin vsem sodelujočim obrne vikend na glavo. Kuharica, ki naslednja pozvoni pri vratih se mora pretvarjati, da je model in še kaj. Ljubica pa mora postati kuharica, čeprav v resnici ne razlikuje pice od sladice. V vrsti zapletov, kjer vsi načrtujejo situacije v svoj prid, se še najbolj znajde kuharica, ki za primerno plačilo sprejema nove in nove vloge. Le kako se bo igra »Srečne družine« končala? Kdo bo zmagal?

O SKUPINI:
Kulturno umetniško društvo Igralska skupina Drežnica je trideset let staro društvo,
ustanovljeno leta 1994 z enim samim namenom; popestriti kulturni utrip na podeželju, vsaj do te mere, kot je na Drežniškem nekoč že bil. Takrat, ko smo na oder postavljali našo prvo
predstavo, Linhartovo Županovo Micko, še nismo mogli vedeti, da bo skupina s svojim
delovanjem segla daleč preko drežniškega podeželja, da bo med najbolj aktivnimi društvi v
občini in širše in da bo svoje delo in tudi kraje, v katerih tako radi bivamo, predstavljala v
prenekaterem slovenskem kraju, preko meja in celo preko oceanov. Vedno smo skušali kar
najbolj častno predstaviti dolino Soče, kjer je naš dom. Čeprav smo na sodelovanje s Slovenci v Kanadi, Avstraliji, Argentini, Berlinu, na Reki, v Benečiji in še kje ponosni, pa se nam to vendarle ne zdi naš največji uspeh. Uspeh je neprekinjeno delovanje društva, uspeh je vedno znova navdušena in zadovoljna publika, uspeh je tudi sklepanje novih prijateljstev, širjenje kulture, lastno napredovanje in neprecenljivo druženje članov. Kar nekaj se nas je že zamenjalo v teh letih, a vseeno ostajamo povezani. Vežejo nas nepozabni skupni trenutki. Z nami vsa ta leta, kot vodja skupine, neprecenljivi organizator in večni mediator, vztraja Rina Berginc. Igralska skupina Drežnica in posamezni člani skupine so bili za delo na področju gledališke kulture večkrat nagrajeni.

Mateja Černigoj Skočir