Brez dodatnih sredstev za sanacijo svinčene doline

Kot predvideva odlok o sanaciji Zgornje Mežiške doline, bodo Črna na Koroškem in Mežica ter ravenska enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje v letošnjem letu prejeli 750 tisoč evrov sanacijskih sredstev. Že dlje časa pa črnjanska županja Romana Lesjak, mežiški župan Dušan Krebel in predstavniki NIJZ opozarjajo državo, da je za uspešno sanacijo potrebnih mnogo več sredstev.

Na ravenski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje so 13. septembra 2017 predstavili prevalenčno študijo obremenjenosti otrok s svincem v Mežiški dolini. V okviru študije so kri odvzeli 526 otrokom, rezultati pa so daleč od vzpodbudnih. Vrednosti svinca v krvi se gibajo med 8 in 336 mikrogrami na liter krvi, prekomerne vrednosti (več kot 100 mikrogramov na liter krvi) pa so zabeležili pri 30 otrokih, kar znaša slabih šest odstotkov vseh preverjanih. Med preverjanimi triletniki so prekomerne vrednosti zabeležili pri 16 odstotkih. NIJZ ugotavlja, da se zastrupljenost otrok s svincem ne zmanjšuje več.

Okoljski minister Jure Leben je po obetavnem zaslišanju prinesel upanje in optimizem v Mežico in Črno na Koroškem. »Po dveh tretjinah časovnice sanacijskega odloka smo prišli do prelomne točke. Potreben je pregled, kaj je potrebno storiti za uspešen zaključek v kratkem času, a s takšno dinamiko sanacija ne bo uspešna,« pravi Krebel in meni, da je za uspeh potrebno dodati finančna sredstva. »Potrebujemo osem milijonov evrov dodatnih sredstev, za katera smo že pred časom zaprosili,« je za portal e-Koroška pred časom dejala Romana Lesjak.

S tem denarjem, ki ga trenutno predvideva odlok, so Mežica, Črna na Koroškem in NIJZ Ravne na Koroškem precej omejeni, težko izpeljejo kakšne konkretne sanacijske ukrepe, pojasnjuje Dušan Krebel. Da je sanacija še manj učinkovita, pa država vsako leto za sanacijski odlok nameni manj sredstev, kot bi jih morala. »Popolna sanacija okolja je iluzorna. Sanirati moramo večja žarišča v urbanih okoljih,« pravi župan Mežice.

V letošnjem letu država namenja 750 tisoč evrov za sanacijo, od tega 450 tisoč evrov Črni na Koroškem, 225 tisoč evrov Mežici, preostali del pa ravenski enoti NIJZ.

JP