‘Brez dela ni jela, to je moj moto’

Kristijan Švab je za Korotan v prvi ligi odigral 144 tekem, ves čas svoje prvoligaške kariere je ostal zvest klubu. Mnogi navijači ‘plavih’ ga štejejo za največjo legendo kluba. Na nedavni tekmi legend Korotana in Humanih zvezdic ob 90. obletnici kluba so ‘upokojili’ številko 17, ki jo je nosil v prvi ligi. Bil je zraven vseh največjih uspehov kluba v prvi ligi. Pred dnevi je praznoval 50 let, kar je gotovo pravi trenutek za pogovor.
E-Koroška:  V prvi ligi ste za Korotan odigrali 144 tekem, več tekem je v prvi ligi za Korotan odigral le Roman Plesec. Mnogi navijači Korotana menijo, da ste največja legenda kluba?
Švab: To si štejem v čast, ampak Korotan je bil pred mano z mano in bo tudi za mano.
E-Koroška:  V prvi ligi ste prvič zaigrali, ko je bil trener Korotana Božidar Miško Jovičević. Kljub veliki konkurenci na mestu branilca vam je zaupal, dal priložnost?
Švab: G. Božidarju se res iz srca zahvaljujem za zaupanje, sem pa sodijo še vsi ostali, tako tisti, ki so me vadili v mlajših selekcijah, kot tisti kasneje v 1.ligi.
E-Koroška:  Ves čas svoje prvoligaške kariere ste igrali za Korotan, bili zraven vseh takratnih uspehov kluba. Kateri vam največ pomenijo?  Vrhunec vaše kariere sta bili verjetno tekmi evropskega Intertoto pokala z Baslom, mar ne?
Švab: Absolutno mi največ pomenita igranje v takratnem Intertoto pokalu proti ekipi FC Basel iz Švice in uvrstitev v finale slovenskega pokala, ko smo za nasprotnika imeli ljubljansko Olimpijo.
E-Koroška: Nekateri se še danes spomnijo finalne tekme pokala z Olimpijo, ko je bil Korotan grobo oškodovan. Kaj se je takrat zgodilo?
Švab: Doma smo zmagali 2-1, na gostovanju, takrat je Olimpija igrala še za Bežigradom, pa smo izgubili 2:0. Bilo je kar nekaj spornih sodniških odločitev, sploh pri prvem zadetku Olimpije. Takrat še ni bilo VARa, mislim, da bi bil ta gol razveljavljen in potem bi tekma lahko šla tudi bolj v našo korist.
E-Koroška:  Igrali ste s številnimi odličnimi igralci tistega obdobja, bi koga posebej omenili?
Švab: Težko je izpostaviti kogarkoli, bilo je res veliko vrhunskih nogometašev, nekateri med njimi so nastopali tudi v ligi prvakov, pa na svetovnem in evropskem prvenstvu.
E-Koroška: Trenirali so vas mnogi vrhunski trenerji, s katerimi ste se najbolj razumeli?
Švab: Prej sem že omenil Božidarja Jovičevića, tu pa je na 1.mestu Toni Tomažič, pa Miloš Šoškič, Borut Jarc…
E-Koroška:  Korotan praznuje letos 90-letnico, septembra ste igrali na tekmi legend Korotana in Humanih zvezdic.
Švab: To je bil gotovo nepozaben dogodek, komaj že čakam 100-to obletnico.
E-Koroška: Na tej tekmi so ‘upokojili’ številko 17, ki ste jo takrat nosili. Tega verjetno niste pričakovali?
Švab: Slutil sem, da me čaka neko presenečenje, ob tem dogodku pa so se mi orosile oči. Hvala vsem, ki ste mi pričarali ta nepozaben trenutek.
E-Koroška: Redno spremljate tekme Korotana, kakšno je vaše mnenje o sedanji ekipi?
Švab: Trenutno vlada v ekipi pravo vzdušje, vidi se, da so prava ‘klapa’, na igrišču dajo svoj maksimum in to se tudi pozna na rezultatu. Trenutno zasedajo odlično četrto mesto, tudi tribuna je na domačih tekmah vedno polna.
E-Koroška:  Ste optimist, se lahko Korotan vrne vsaj v drugo ligo?
Švab: Treba je delati korak za korakom, zgraditi zdrave temelje. Vsi se zavedamo, da so finance največji problem.
E-Koroška: Zanimivo je, da športne kariere niste začeli kot nogometaš, ampak smučarski skakalec?
Švab: Res je, sočasno sem treniral smučarske skoke in pa nogomet, vendar sem v mladih letih več časa posvetil skokom. Z osemnajstimi leti pa sem se povsem posvetil nogometu.
E-Koroška: Kakšen je vaš rekord, koliko ste najdlje skočili?
Švab: Moj osebni rekord je 119m na stari Bloudkovi velikanki v Planici.
E-Koroška: Pred dnevi ste praznovali 50. rojstni dan. Še vedno ste v formi, tečete, ste aktivni. Kako se počutite ob Abrahamu?
Švab: Vsi, ki me dobro poznate, veste, da mi je bil šport vedno na prvem mestu, zato še danes rad odtečem kak krog, pa kolesarim, grem v hribe. Počutim se kot pravi Abraham, hahaha. Pridejo pa trenutki, ko si rad privoščim pivo s pravimi prijatelji, teh pa na srečo ni malo. Najbolj bi bil srečen, da bi Koroška spet imela prvoligaša. To si koroški ljubitelji nogometa tudi zaslužijo.