Branko Grims: Danes vidimo, kam je pripeljalo dejstvo, da se je dve leti načrtno vzpodbujalo nasilje

Danes je poslanec mag. Branko Grims na novinarski konferenci pred Državnim zborom RS opisal včerajšnji fizični napad pred parlamentom ter dejanja, ki so pripeljala do sovražnosti in nasilja v Sloveniji.

 

Poslanec mag. Branko Grims je na začetku novinarske konference opisal včerajšnji fizični napad nanj, ki se je zgodil po izhodu iz parlamenta na stopnicah pri Maxi marketu. Incident je označil kot strahopeten in zahrbten napad. Poslanca Grimsa je neznanec sredi stopnic silovito porinil. Na srečo se je ujel in ni padel po stopnicah. Če se ne bi, bi se stvar končalo mnogo slabše. Ko je napadelec videl, da poslanec ne bo padel, je pobegnil nazaj v smeri trga.

Grims je pojasnil, da je dogodek videl tudi policist, ki mu je kasneje povedal, da je bil moški obečen v rumeno-zeleno jakno in je pritekel izza parlamenta v trenutku, ko je poslanec SDS šel čez cesto. To potrjuje, da je bila stvar organizirana. Branko Grims je dejal tudi, da je bilo pred napadom slišati “Grims, tebe je treba ubit!”

V svoji izjavi je tudi spomnil, da že dve leti in pol vsakič pred parlamentom sedijo oz. se sprahajajo osebe, ki žalijo in grozijo. Poslanci od njih poslušajo vse od tega, da jih je treba ubiti, “smrt Janšizmu”, “domobranko”, včasih pa se derejo tudi tako glasno, da jih zagotovo posnamejo tudi kamere ter jih slišijo varnostniki, ki skrbijo za red v okolici parlamenta.

Opomnil je tudi na dejstvo, da je po zmagi na volitvah koalicija umaknila dodatno varovanje, ki je pred Državnim zborom RS že bilo. S tem so po Grimsovem mnjenju pripeljali do pogojev, ki lahko pripeljejo do konflikta.

Na koncu je Branko Grims izrazil zaskrbljenost, da če se tega primera ne bo vzelo resno in se enkrat za vselej resno uredilo teh stvari, da se bo naslednjič verjetno zgodilo kaj mnogo hujšega.

V luči zadnjih nasilnih dogodkov je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec na predsednico in generalno sekretarko Državnega zbora Republike Slovenije naslovila zahtevo za zagotovitev stalnega varovanja poslancev in poslank Državnega zbora RS. V zahtevi je navedla, da Poslanska skupina SDS zahteva:

– Da Državni zbor RS nemudoma zagotovi varno pot vsakega izmed poslancev in poslank od posameznega parkirnega mesta v garažni hiši do vstopa v Državni zbor RS in obratno

– Da se v najkrajšem možnem času določi in implementira celovita strategija zagotavljanja varnosti v okolici Državnega zbora RS. V kolikor je pri tem potrebno sodelovanje Državnega zbora RS z drugimi institucijami v naši državi, naj se to tudi stori.

Celotna zahteva vodje poslanske skupine je dosegljiva tukaj.