Bosch Mahle Turbo Systems v roke Kitajcem

Novica, da bo v družbi Bosch Mahle Turbo Systems (BMTS) prišlo do menjave lastništva, je v javnosti že v začetku leta povzročila zaskrbljenost in negotovost. Osem mesecev po naznanitvi o prodaji družbe so s kitajskim investitorjem iz Hongkonga podpisali pogodbo o prodaji.

»Filterfabrika« daje kruh mnogim Slovencem

Lastniški premiki Bosch Mahleja so, povsem razumljivo, nagnali strah v kosti številnim Slovencem, ki so si delo poiskali v Šmihelu pri Pliberku. Proizvodnja turbinskih polnilnikov za motorje avtomobilov, ki sta jo leta 2008 skupaj ustanovili dve veliki družbi Bosch in Mahle, je postala eden največjih zaposlovalcev na avstrijskem Koroškem. Trenutno je zaposlenih okoli 700 delavcev, od tega je Slovencev za kakšno polovico. Če bi zaradi lastniških sprememb v BMTS prišlo do odpuščanja, bi najverjetneje krajšo potegnili Slovenci.

Vendar kitajski investitorji iz Hongkonga so pripravljeni prevzeti vse zaposlene. Podjetje Fountainvest Partners se ukvarja z investicijami v večja podjetja, kot je avstrijski BMTS. Trenutno upravljajo premoženje, vredno vratolomnih 4,5 milijarde dolarjev. Za primerjavo: to je približno polovica vrednosti proračuna Slovenije. Kot poroča avstrijski ORF, ima Fountainvest z nakupom BMTS dolgoročni interes, prav tako imajo dolgoletne izkušnje z avtomobilsko industrijo.

Za zaposlene Slovence najverjetneje ni skrbi

Razlog za prodajo družbe, ki ima proizvodnje tudi po drugih državah sveta, je prenizek trenutni obseg prodaje v primerjavi z večjimi konkurenti. Kljub temu da ima proizvodnja visoko izkoriščenost zmogljivosti in nadpovprečne stopnje rasti, se težje zoperstavljajo še večjim podjetjem. Da bo BMTS postala tako velika družba, kot narekujejo trenutni trgi, so potrebne še nadaljnje investicije. Bosch in Mahle pa nimata več interesa širiti skupne družbe, saj se bosta družbi raje vsaka posebej osredotočali v lastne investicije in razvoj.

Če bo res tako, da bodo Kitajci prevzeli vse zaposlene in še naprej razvijali veliko družbo na robu avstrijske Koroške, potem za zaposlene, predvsem Slovence, ni pretiranih skrbi. Že januarja letos, ko je bila javnost seznanjena z željo po prodaji šmihelske proizvodnje turbinskih polnilnikov, je predsednik uprave Mahle in generalni direktor Skupine Mahle Wolf-Henning Scheider zaposlene potolažil in miril, da BMTS proizvaja dobre izdelke in da bodo z lahkoto poiskali takšnega kupca, ki bo uspešno širil poslovanje.