Bodo obiski vladnih predstavnikov prinesli sanacijska sredstva in pomoč občinam?

Posledice hudega neurja, ki je minuli teden prizadelo Koroško, si bo danes ogledala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Največ uničenega gozda je na območju Koprivne in Ludranskega vrha.

Najhuje je bilo na območju Črne na Koroškem, skupno je prizadetih okoli 150 hektarov gozda, neurje je poškodovalo tudi Najevsko lipo, največjo lipo v Sloveniji, ki raste na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem. A zaenkrat gre le za grobe ocene škode. Posledice vetroloma si bo danes v Črni na Koroškem ogledala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Decembrsko neurje je 100-odstotno breme občin

Koliko obiski ministrov in drugih državnikov pomagajo občini in občanom v takšnih primerih, pa je vprašljivo. Spomnimo se, da je po posledicah minulega vetroloma, ki je po Koroškem divjal decembra 2017, stopal predsednik države Borut Pahor, takratni premier Miro Cerar pa je občinam obljubil interventna sanacijska sredstva. Teh sredstev do danes še ni bilo, občine še vedno sanirajo poškodbe starih gozdov. Decembrski vetrolom je na območju Črne na Koroškem uničil skoraj 100 tisoč kubičnih metrov gozda. Po podatkih Območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Slovenj Gradec je bila škoda vetroloma 1. oktobra 2018 na Koroškem ocenjena na 380.670 kubičnih metrov, od tega je v zasebnih gozdovih padlo 255.943, v državnih pa 123.736 kubičnih metrov lesa.

S tem, ko je sanacija v celoti prepuščena občini, bodo padece življenjskega standarda občutili tudi občani. Iz gozdov namreč poteka transport velikih količin lesa, kar močno uničuje občinsko cestno infrastrukturo. Občine morajo zagotavljati prevoznost in varnost cest, dodatno finančno breme popravila pa v občinskem proračunu izrine druge projekte, ki so pomembni za razvoj občine in standard občanov. Poleg tega občine nimajo denarja, da bi financirale gradnjo cest do predelov gozda, kamor ni dostopa in kjer je nujno potrebna sanacija.

NK