Bo na Ravnah na Koroškem ponovno zaživel dijaški dom?

Po več kot dveh desetletjih je na Srednji šoli Ravne ponovno možen vpis v program metalurškega tehnika. Zaradi velike potrebe po metalurških tehnikih tako v družbi SIJ Metal Ravne, kot tudi v drugih železarskih podjetjih v regiji in po Sloveniji, Metal Ravne in Ravne Systems podeljujeta skupno 41 štipendij. Poleg tega pa si ravenski železarji prizadevajo za ponovno vzpostavitev dijaškega doma na Ravnah na Koroškem.

Dolgo pot od želje po ponovni vzpostavitvi programa do realizacije je Metalu Ravne z željo in potrebami po novih metalurških tehnikih uspelo premagati.  V interni reviji Skupine SIJ so zapisali podatek, da se bo v naslednjih petih letih v Metalu Ravne upokojilo kar 200 zaposlenih, ki so za dobro delovanje podjetja ključnega pomena. V novem srednješolskem programu, ki je prvič po 25 letih ponovno zaživel na Srednji šoli Ravne, je vpisanih 17 dijakov. »Investicija v prihodnost«, ki bo dolgoročno prinašala kakovost v železarsko panogo, pa je zaželena v vseh podjetjih Skupine SIJ – na Jesenicah se namreč že dogovarjajo za vzpostavitev programa metalurškega tehnika.

S štipendijami privabljajo bodoče dijake k vpisu v nov program

Želja podjetij Skupine SIJ na Koroškem po novih strokovnih kadrih je očitno res velika, saj Metal Ravne in Ravne Systems razpisujejo skupno kar 41 kadrovskih štipendij. Poleg tega pa so vsi dijaki, ki so v letošnjem šolskem letu vpisani v program metalurškega tehnika na Srednji šoli Ravne, štipendisti enega ali drugega podjetja. Bodoče dijake, ki se bodo v šolskem letu 2017/18 vpisali v povsem svež program na Srednji šoli Ravne, čaka 18 štipendij. Z namenom, da bi v program privabili čim več dijakov tudi iz drugih regij, so mladinskemu hotelu Punkl predlagali, da bi se med šolskim letom preobrazil v dijaški dom.

Bo Punkl postal dijaški dom?

Mladinski hotel Punkl so, kot so zapisali v interni reviji Skupine SIJ, povabili k sodelovanju skupaj s pozivom, da bi se na Ravnah na Koroškem ponovno vzpostavil dijaški dom. Pred desetletji je na Ravnah le-ta že bil, in sicer v prostorih, kjer je trenutno območna enota Centra za socialno delo. Vodja Punkla Saša Jelen je bila nad idejo navdušena, Srednja šola Ravne pa naj bi že preverjala možnosti za pridobitev koncesije za ustanovitev in delovanje dijaškega doma. Tako bi na Ravnah omogočili šolanje dijakom iz drugih, bolj oddaljenih regij, v katerih nimajo možnosti izobraževanja po programu metalurškega tehnika.

Kje je vzrok majhnega števila prenočitev v Punklu?

Za sam Mladinski hotel Punkl bi to lahko bila »rešilna bilka«, saj je bila zasedenost hostla v preteklem letu le 20-odstotna, še manjša kot v letu 2015. Zabeležili so namreč slabih 3000 nočitev, je nedavno poročala STA. Je pa Punkl pomembna zgradba tako za Ravne kot za celotno Mežiško dolino, saj turistom nudi postelje; po prenočitvenih zmogljivosti je le-ta namreč zelo podhranjena regija. Po turističnih nastanitvenih zmogljivostih je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije koroška regija ena izmed treh najslabših slovenskih regij (poleg zasavske in notranjsko-kraške), saj namreč razpolaga z manj kot 2500 ležišči.

JP