Bo Lesna TIP ponovno oživela?

Nekoč mogočna družba, ki je zaposlovala tudi do 3000 Korošcev, danes roparsko pogorišče tajkunov, se morda ponovno prebuja. Poslovna celota Lesne TIP se prodaja v okviru stečajnega postopka z izhodiščno ceno 5,5 milijona, prispeli pa sta že dve višji ponudbi.

V okviru stečajnega postopka, za katerega je predlog na slovenjgraško sodišče podalo podjetje samo, se prodaja poslovna celota Lesne TIP, tj. celotno nepremično in premično premoženje na lokaciji v Šentjanžu pri Dravogradu. Razlog za prodajo je bila plačilna nesposobnost; Lesna je praktično iz leta v leto životarila v nelikvidnostnem stanju. V sklepu o prodaji so zapisali, da se kot poslovna enota prodajajo stvari in pravice, ki so potrebne za opravljanje poslovno proizvodnih procesov izdelovanja ivernih plošč.

Lesna priljubljena med turškimi investitorji

Izhodiščna cena za nakup Lesne je 5,5 milijona evrov, prispeli pa sta že dve višji ponudbi, in sicer ena za 7,5 milijona evrov in druga za 6,2 milijona evrov. Kdo je ponudnik ene in druge vsote za nakup Lesne, ni znano, je pa zanimivo dejstvo, da je septembra kontinuirano stiskalnico, kar je brez dvoma glavni element celotnega podjetja, kupilo podjetje Yildiz Entegre Adria turške družbe Yildizlar Yatirim Holding. V medijih se že pojavljajo ugibanja, ali je poslovno celoto Lesne TIP kupila ista družba, ki je pred približno dvema mesecema postala lastnik kontinuirane stiskalnice. Poslovna celota brez stiskalnice ni ravno uporabna za proizvodnjo, zato so špekulacije vse prej kot nerealne. Tako bi lahko ponovno oživelo dolgo propadajoče lesno podjetje v osrčju gozdnate Koroške, ki je nekoč zaposlovalo tudi do 3000 ljudi.

Naj spomnimo, v Lesno je leta 2011 pred dokončnim propadom prav tako vstopil turški investitor Miador, ki je podjetje dokapitaliziral z milijon evri. Lesna je v stečaju od lanskega 23. marca, v stečajnem postopku pa je 269 upnikov prijavilo za kar 14,6 milijona evrov terjatev, priznanih pa jih je bilo za 14,4 milijona.

NK