Bo avstrijsko in slovensko stran Koroške ločevala ograja?

Svobodnjaška stranka (FPÖ) bo na seji deželnega zbora vložila predlog za postavitev ograje na južni meji. S tem želijo omejiti ilegalne migracijske tokove, ki prihajajo iz Slovenije in Italije.

Avstrija že več let postopoma poostruje ukrepe na mejnih prehodih na jugu, natančneje na mejah s Slovenijo in Italijo. Schengen, ki je bil uveden prav zato, da bi lahko prebivalci držav članic prosto potovali iz države v državo, počasi bledi in izgublja na pomenu, pri tem pa veliko vlogo igra prav Slovenija, kjer se s tihotapljenjem migrantov ukvarjajo tudi vplivni ljudje – denimo nekdanja kandidatka SD za evropsko poslanko Lidija Mavretič in nekdanji novinar POP TV in Kanal A Žiga Lesjak.

Ker Slovenija ni učinkovita pri varovanju zunanje schengenske meje, Avstrijci uvajajo vedno strožji nadzor na notranji meji. “Republika Avstrija mora sama, s pomočjo policije in vojske, odločati o tem, kdo pride k nam in kdo ne,” je ob napovedi predloga dejal šef koroških svobodnjakov Gernot Darmann. V primeru, da deželni zbor podpre predlog svobodnjakov, bo ograja stala tudi na koroški meji.

Policijsko upravo Celje smo povprašali, koliko primerov ilegalnih migrantov so v letošnjem letu obravnavali koroški policisti. Zabeležili so le en primer, in sicer prijeli so 17-letnega Sirijca.
“Na območje Koroške nezakoniti migranti pridejo večinoma skriti v tovornih vozilih in potem izstopijo na tem območju ali pa so najdeni pri razlaganju tovora,” so še sporočili iz PU Celje. Koliko ilegalnih migrantov pa se je izmuznilo budnim očesom koroške policije pa seveda ni mogoče ugotoviti.