Bo avstrijska Koroška dobila slovenskega škofa?

Po neuradnih informacijah naj bi Jože Marketz postal novi krški škof. Če navedbe avstrijskih medijev držijo, bo Marketz postal prvi slovenski škof na avstrijskem Koroškem.

Vatikan Jožeta Marketza sicer še ni potrdil, a mediji so o njegovem imenovanju prvič poročali že v sredo. Z imenovanjem se mora sicer strinjati tudi avstrijska vlada, a o tem na zadnji seji v sredo ni bilo govora. Kot še poročajo avstrijski mediji, naj bi bila dokončna odločitev znana do sredine prihodnjega tedna.

Čeprav je imenovanje še neuradno, se na družabnih omrežjih že vrstijo čestitke Marketzu. Slovenski verniki na avstrijskem Koroškem so nad tem zelo navdušeni. Imenovanje Jožeta Marketza je veliko odlikovanje za slovensko duhovščino in slovenske vernike, je za ORF dejal pliberški duhovnik in dekan Ivan Olip.

64-letni Jože Marketz je teologijo študiral v Ljubljani in Salzburgu, leta 1982 pa je v Celovcu prejel mašniško posvečenje. Leta 1992 je prevzel vodenje slovenskega pastoralnega oddelka, dve leti kasneje pa postal duhovnik na Radišah. Leta 2009 je postal direktor škofovskega pastoralnega urada. Trenutno je direktor koroškega Karitasa.