Bliža se največji in najbolj tradicionalni sejem na Celjskem sejmu – sejem MOS

Bliža se največji in najbolj tradicionalni sejem na Celjskem sejmu – sejem MOS, ki letos praznuje že 55 let! Potekal bo med 13. in 17. septembrom, gre pa za največjo poslovno-sejemsko prireditev v Sloveniji in širše, s 55-letno tradicijo in trajnostno vizijo. Ker bo na MOS-u, ki upravičeno nosi naziv sejem vseh sejmov, letos še posebej jubilejno razpoloženje, se obeta kar nekaj novosti.

V ta namen so 30. avgusta 2023 organizirali novinarsko konferenco, da so podrobneje predstavili vsebinsko predstavitev sejma MOS. Na konferenci so sodelovali:

  • Robert Otorepec – izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d.
  • Blaž Cvar – predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije
  • Kristina Valenčič – v.d. generalne direktorice Direktorata za razvoj digitalnih rešitev in podatkovno ekonomijo, Ministrstvo za digitalno preobrazbo
  • DUBRAVKA KALIN, generalna direktorica Direktorata za turizem, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

 

Trajnost

Letošnji MOS bo v znamenju zelenega prehoda s sončnimi elektrarnami, e-mobilnostjo in trajnostnim razvojem. Pri razstavljavcih bo mogoče videti in preizkusiti kolesa, e-skiroje.

MOS bo v atriju gostil poseben avtobus – CELEBUS, kjer bo mesto Celje predstavljalo posebno novost, in sicer aplikacijo in kartico Centralko, ki bo enotna mestna aplikacija in kartica, ki združuje in digitalizira tri že uveljavljene oblike mobilnosti v Mestni občini Celje – omogoča brezgotovinsko plačevanje parkirnine, kupovanje vozovnic za mestni potniški promet (Celebus) in uporabo javnega sistema izposoje koles (KolesCE). Na razstavnem prostoru Mestne občine Celje, ki ga tokrat premierno pripravljajo na Celebusu, ki bo postavljen v atriju sejmišča, boste lahko odkrili, kako Centralka vodi Celje v prihodnost trajnostne mobilnosti in pametnega mesta.

 

S kolesom na MOS še ceneje!

Ker se v družbi Celjski sejem zavedamo pomena trajnostnega razvoja, in ker je 55. MOS glasnik trajnosti, ki spodbuja tudi zeleno alternativo in dviganje zavesti o tem, kaj lahko sami naredimo za odgovorno prihodnost, bi radi spodbudili obiskovalce, predvsem prebivalce iz Celja, da se odpravijo na letošnji MOS s kolesom. Vsak, ki se bo pripeljal s kolesom na sejem, bo lahko kupil še cenejšo karto, in sicer za 5 evrov. Projekt so pripravili skupaj z Mestno občino Celje in Novim tednikom & Radio Celje.

 

Vse na enem mestu in 5 segmentov MOS-a

Na enem mestu bo zbrana ponudba za dom, gradnjo, prosti čas in zdravo hrano, predstavila se bo slovenska modna industrija, poskrbljeno bo tudi za razvedrilo in zabavo.

55. MOS bomo predstavili na segmentih MOS DOM, MOS TURIZEM, MOS TEHNIKA ENERGETIKA, MOS B2B in MOS PLUS. Tudi letošnji 55. MOS bo ponovno odlična priložnost za inovacije, rast in nov gospodarski napredek.

 

MOS 2023 – RAZSTAVNI PROGRAM PO DVORANAH

A – izdelki široke potrošnje in izdelki za osebno rabo

C, C1 – turistične destinacije in kulinarika

D – stavbno pohištvo, garažna in industrijska vrata, notranja in zunanja

senčila, tende, ograjni sistemi, gradnje hiš, zunanja ureditev, talne obloge,

notranja oprema

E – pohištvo in notranja oprema, kuhinjsko pohištvo, postelje, štedilniki, razsvetljava, čistilni sistemi

K – oprema in orodja za podjetja in domače mojstre, profesionalne energetske

rešitve, kamping & karavaning

L – energetika, fotovoltaika, sanitarne in strojne instalacije, čistilne naprave

in komunalna oprema, logistične in infrastrukturne storitve

L1 – ministrstva, digitalizacija, OZS, območne obrtno-podjetniške zbornice, strokovne sekcije zbornice, informacijsko komunikacijske tehnologije in poslovne storitve, MOS-ovi podjetni talenti

zunanji prostori – MOS DOM, MOS Tehnika Energetika, MOS plus

 

Obrtniki in spoznavanje poklicev

Vsako leto namenijo obiskovalci največ zanimanja Ulici obrti in rokodelskih delavnic. Velik poudarek bo na promociji različnih poklicev, zato dobrodošli osnovnošolci in srednješolci, ki se odločate o svoji nadaljnji poklicni karieri. Na enem mestu boste lahko spoznali različne poklice, praktične prikaze in svetovalce, ki vam bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja. Na sejmu se predstavlja tudi Evropska komisija, ki bo predstavljala Evropsko leto spretnosti.

 

Spremljajoče prireditve

Prvi dan sejma bo potekala prireditev na temo energetike: »Evropska direktiva o fotovoltaiki na javnih stavbah«, Združenje slovenske fotovaltaične industrije in RRA-ji.

Drugi dan sejma bo v prostorih našega Kongresnega centra Celje potekalo mednarodno poslovno srečanje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija. Tretji dan bo na vrsti Dan gospodarske diplomacije. Vabljeni torej, da se udeležite MOS-a in vseh omenjenih dogodkov, kjer boste lahko učinkovito navezali nove poslovne stike.

Podrobnejši pregled prireditev v prilogi.

 

Gospodarstvo in znanost

MOS prav tako predstavlja odličen vezni element med gospodarstvom in znanostjo. Ogledali si boste lahko visokotehnološke inovacije, nove tehnologije in primere dobrih praks sodelovanja v znanosti in gospodarstvu. V okviru »Stičišč znanosti in gospodarstva« bodo svoje dosežke predstavili inštituti, fakultete, univerze in visokotehnološka podjetja. Inovacije so usmerjene na področja elektronike, mehatronike, avtomatike, robotike, energetike, bionike, IKT, nanotehnologij, biotehnologij, vesoljskih tehnologij in drugih področij. Cilj sejemske predstavitve je pospešiti razvoj visokotehnoloških inovacij in k sodelovanju pritegniti tudi mlade raziskovalce. V okviru celovite predstavitve bodo predstavljeni tudi novi poklici in perspektivni izobraževalni programi.

Letošnja zanimivost bo predstavitev bionike s projektom »tehnološke virtualizacije bionske glave«. Projekt bo prikazal številne stimulatorje in različne vsadke, ki jih sodobna medicina uporablja za zdravljenje hudih nevroloških bolezni in diagnostiko.

Strokovnjaki FERI Univerze v Mariboru pa bodo predstavili bionskega človeka v virtualnem okolju, lahko boste videli optične in fotonske inovacije ter način dekodiranja možganskih signalov po možganski kapi. Predstavili bodo tudi trende razvoja na področju umetne inteligence.

Kemijski inštitut se bo predstavil s tremi sklopi oziroma izumi, in sicer z Zeleno sintetsko platformo za pripravo različnih ksantofilnih estrov (dr. Alen Albreht, D04), s Formulacijo kanabinoidov in njihovih kislinskih oblik s povečano stabilnostjo in vodotopnostjo (dr. Mitja Križman, D04) in s Kemijsko reciklažo poliuretanskih pen z amini (dr. Ema Žagar, D07).

Stičišče znanosti in gospodarstva že od leta 2016 uspešno  vodi Janez Škrlec, nekdanji član Sveta za znanost in tehnologijo RS. Cilj sejemske predstavitve je pospešiti razvoj visokotehnoloških inovacij in k sodelovanju pritegniti mlade raziskovalce. V okviru celovite predstavitve bodo predstavljeni tudi novi poklici in perspektivni izobraževalni programi.

Turizem na MOS-u

V eni izmed večjih sejemskih dvoran bo predstavljena obširna ponudba turističnih destinacij iz vse Slovenije. Predstavljale se bodo butične lokacije, kmetije in ponudniki domače hrane. Tako ne bo manjkalo številnih degustacij in spoznavanja slovenskih kulinaričnih posebnosti po pokrajinah.

Podrobneje se boste seznanili s pohodništvom, kolesarjenjem, zimskimi, vodnimi in adrenalinskimi doživetji, spoznali boste tudi nove možnosti za team buildinge. Predstavili se bodo razstavljavci wellness in zdraviliškega turizma, kongresnega, kulturnega in dentalnega turizma. Prav tako bodo prisotni razstavljavci s področja kampinga in karavaninga z avtodomi in opremo zanje.

Nedvomno bo vse obiskovalce zanimal raznolik program zdravega načina življenja. Tako boste na MOS-u lahko spoznali uporabo defibrilatorja in oživljanje, lahko si boste dali izmeriti sladkor v krvi ali krvni tlak, vprašanja boste lahko zastavljali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, kjer se boste seznanili z nalezljivimi boleznimi. Skrb za zdravje in spoznavanje vseh možnosti, s katerimi lahko sami pomagamo svojemu telesu, bo čudovita izkušnja, zato obiščite ta največji sejemski dogodek v Sloveniji in poskrbite za svoje zdravje.

 

Digitalizacija in ministrstva

Predstavitev digitalizacije bomo organizirali v sklopu segmenta MOS B2B. Letošnji MOS bodo obiskala številna ministrstva, ki bodo obiskovalcem predstavila digitalne storitve javnih ustanov in popolno digitalno preobrazbo, ki bo korenito olajšala naša vsakdanja opravila ob obisku teh ustanov.

 

Predstavitev bo vključevala tri nosilne segmente:

  • Rešitve za digitalizacijo gospodarstva

Prvi segment je namenjen gospodarstvu, ki je na sejmu MOS v veliki meri prisotno že skozi razstavljavce, poleg tega pa je med obiskovalci približno 25 % poslovnih obiskovalcev. Poleg tega pa bo v tem segmentu tudi javna uprava predstavila digitalne rešitve, namenjene gospodarstvu.

  • Rešitve za digitalizacijo izobraževanja in za dvig digitalnih kompetenc vseh sodelujočih v procesih izobraževanja

Drugi segment je namenjen izobraževanju. Digitalizacija namreč omogoča vse bolj inovativne načine izobraževanja, napredne učne tehnike, interaktivne procese, na drugi strani pa ukinja mnogo poklicev in uvaja nove, čemur mora izobraževanje slediti. Ker je sejem MOS v veliki meri namenjen tudi predstavitvi poklicev, ga vsako leto obišče tudi na tisoče osnovno in srednješolcev ter študentov. Ti si bodo z veseljem ogledali še novosti na področju digitalizacije izobraževanja, pozabiti pa ne smemo tudi na odrasle, ki so vključeni v procese izobraževanja.

  • Rešitve za digitalizacijo javno uprave in za dvig digitalnih kompetenc celotnega prebivalstva

Glavni poudarek tukaj bo na dvigu digitalnih kompetenc celotnega prebivalstva in spodbudi, da bi v čim večji meri lahko vsi državljani RS koristili prednosti, ki jih prinaša digitalizacija. Tukaj bo glavni nosilec Ministrstvo za javno upravo, ki bo vključilo še ostala ministrstva in institucije.

 

Zakaj na MOS?

Spoznali boste okoli 1000 razstavljavcev, opravili boste odlične sejemske nakupe in se opremili z vsemi informacijami, ki jih ta hip potrebujete.

Lani je več kot 90 % razstavljavcev svoj nastop na sejmu in odziv obiskovalcev ocenilo kot zelo uspešen. V enako visokem odstotku je sejem izpolnil vsa njihova pričakovanja. Glede na prve odzive razstavljavcev vam lahko zagotavljamo, da bo najmanj tako tudi letos. Lanski MOS je obiskalo blizu 65.000 ljudi, bodite letos tudi vi med njimi in del nove sejemske dogodivščine, ki si jo boste nedvomno zapomnili!

Odpravite se na izlet v Celje, doživite popoln dan zabave in sprostitve ter spoznajte 55. MOS.

 

Vstopnice

Vstopnice za sejem dobite ceneje v predprodaji, v mesecu avgustu akcija 1+1 gratis (za ceno ene vstopnice dobite 2 vstopnici), in sicer za ceno 9 evrov.

Prvi dan sejma dobite posamezno vstopnico po akcijski ceni 5 evrov.

Sejem je odprt vsak dan med 9.00 in 18.00, v nedeljo do 17.00.

Celjski sejem