Beovićeva: Epidemija še v polnem razmahu, angleška različica virusa nanjo še ne vpliva

Epidemija covida-19 je v Sloveniji še vedno v polnem razmahu, prisotnost angleške različice novega koronavirusa še ne vpliva na potek epidemije pri nas, pravi vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović. Po njenem so ukrepi za omejevanje širjenja virusa pri nas nekoliko manj učinkoviti kot v drugih državah EU zaradi “dogajanja v družbi”.

 

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Beovićeva je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 izpostavila, da je epidemija v Sloveniji še vedno v polnem razmahu, so pa v zadnjih dneh opazna posamezna izboljšanja; manj bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje, manj covidnih bolnikov je tudi v intenzivnih enotah.

Po besedah Beovićeve se je zmanjšalo število sprejemov iz domov starejših v bolnišnice, kar pripisuje veliki prekuženosti te populacije. “Če smo imeli pred tedni 30 ali 40 premeščenih iz domov za starejše v bolnišnico, jih danes sprejmejo pet, sedem ali morda 10 na dan. Število hospitaliziranih stanovalcev domov se je precej znižalo, s 150 do 170 na dobrih 70 dnevno.” Okužbo z novim koronavirusom je namreč prebolela več kot polovica stanovalcev domov za starejše, precej je že cepljenih.

“Po teh podatkih gre sklepati, da je ta del epidemije pod kontrolo. Še vedno pa je veliko pozitivnih testov dnevno, tudi bolj zanesljivih PCR testov. Zelo verjetno se sedaj teža okuženih premika s starejših na mlajše,” je ocenila.

Beovićeva je izpostavila, da se krivulja epidemije v Sloveniji giba nekoliko drugače kot v večini držav EU, kjer so z našim podobnimi ukrepi uspeli vsaj začasno znižati število novih primerov okužb. Kot je dejala, je Slovenija po ocenah mednarodnih institucij “na sredini, kar se tiče strogosti ukrepov”. Beovićeva vzroke za to, da pri nas ukrepi niso tako prijeli kot v drugih državah, vidi v “dogajanju v družbi, ki ga je težko nadzorovati in spreminjati, saj ima vsaka kultura svoje zakonitosti”.

Po nekaterih ocenah se je z novim koronavirusom v Sloveniji že okužilo med 500.000 in 600.000 ljudi, kar po besedah Beovićeve pomeni delno oviro za širjenje virusa, ob pogoju, da ljudje upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja. Glede britanske različice novega koronavirusa, ki so jo že dokazali tudi v vzorcih v Sloveniji, pa je danes ocenila, da še ne vpliva na potek epidemije pri nas. Spomnila je, da gre za bolj nalezljivo različico in da po nekaterih podatkih lahko povzroča hujšo obliko bolezni. Bo pa, tako Beovićeva, v prihodnjih tednih treba razmisliti o okrepitvi epidemiološke službe, da bi lahko sledili okužbam.

Več preberite TUKAJ.