Bazen pod novim balonom ogrevan z odvečno toploto iz SIJ Metal Ravne

Včeraj so na Ravnah na Koroškem uradno otvorili nov balon, ki pokriva letni bazen. ZKŠTM je v sodelovanju s podjetjema Petrol in SIJ Metal Ravne vzpostavil povsem nov način ogrevanja.

Letni bazen na Ravnah na Koroškem je z letošnjo sezono priklopljen na sistem daljinskega ogrevanja, ki izkorišča odvečno industrijsko toplotno energijo, nastalo v procesu hlajenja elektroobločne peči v Jeklarni SIJ Metala Ravne. Dobro prakso energetsko učinkovitega sistema ogrevanja bazena so včeraj na Ravnah predstavili skupaj z otvoritvijo novega ‘balona’, s katerim je bazen pokrit pozimi.

Odvečno toploto, ki nastaja pri hlajenju elektroobločne peči, v kateri pri temperaturi preko 1.600 stopinj Celzija v Jeklarni SIJ Metala Ravne pretaljujejo jeklo, Skupina SIJ preko distributerja Petrol od leta 2015 namenja za potrebe daljinskega ogrevanja občine Ravne na Koroškem. Oddana količina je lani obsegala 6.649 megavatnih ur, kar predstavlja skoraj tretjino vse potrebne toplote za ogrevanje. Del te energije je kot donacija Skupine SIJ namenjena ogrevanju bazenov Športnega centra Ravne na Koroškem, od leta 2016 za ogrevanje zimskega bazena, z letošnjo sezono pa tudi letnega, kjer se ogreva voda in zrak v balonu, ki bazen pokriva pozimi.

»V Skupini SIJ se na vseh ključnih točkah svojega delovanja zavezujemo k trajnostnim načinom proizvodnje in porabe, ter k skrbi za zdravje in dobro počutje naših ljudi ter skupnosti, v katerih delamo in živimo,« je na dogodku poudaril glavni direktor SIJ Metala Ravne Andrej Gradišnik. Tako sodelavcem ravenskih družb v sodelovanju z ZKŠTM zagotavljajo brezplačno ali bistveno cenejše športno-rekreativne dejavnostih v Športnem centru Ravne, postavili so športni poligon za vadbo na prostem iz svojega jekla, letos so tudi omogočili ureditev otroškega smučarskega poligona. »Veseli smo, da je z letošnjo sezono tudi letni bazen priklopljen na sistem daljinskega ogrevanja, ki je energetsko učinkovit in okolju prijazen.«

Zadovoljstvo je izrazil tudi direktor ZKŠTM Aleš Logar, ki je poskrbel za nov balon, energetsko sanacijo in prenovo objekta. Izrazil je zadovoljstvo nad sodelovanjem z omenjenimi partnerji.

Ravne na Koroškem so prvi tovrsten, s prejetimi nagradami tudi v javnosti že večkrat nagrajeni primer dobre prakse daljinskega ogrevanja v Sloveniji. »Imamo potencial, da količino toplotne energije s sedanjih, v letu 2017 oddanih 6.649, povišamo na preko 9.000 megavatnih ur,« je pojasnil Samo Lečnik, vodja energetike Skupine SIJ, ki ocenjuje, da bo za zimski bazen v eni sezoni potrebnih skupaj 1.649 megavatnih ur, od tega za ogrevanje zraka pod balonom 504, za ogrevanje bazenske vode, sanitarne tople vode in prostorov pa 1.145 megavatnih ur. Lečnik ob tem poudarja tudi pomembnost projekta z vidika zmanjševanja ogljičnega odtisa. »Na letni ravni bomo izpuste ogljikovega dioksida zmanjšali za skoraj 1.900 ton.«

NK