Avstrijski nadzor na mejah od leta 2017 je bil nezakonit

Deželno upravno sodišče na avstrijskem Štajerskem je ugotovilo, da je bil nadzor na mejah, ki ga je Avstrija izvajala od leta 2017, nezakonit. Sodišče se pri svoji odločitvi sklicuje na odločitev sodišča EU z dne 26.aprila. Avstrija je sicer poostren nadzor na mejah uvedla dve leti prej, ko je prišlo do velike migrantske krize. 

 

O tem je pred dnevi poročal avstrijski časnik Presse, ki je ob tem navajal še neobjavljeno sodbo z dne 1.junija. Aprilska sodba sodišča EU sicer navaja, da lahko država članica EU ob resni grožnji za svoj javni red ali notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami. Ne sme pa prekoračiti najdaljšega skupnega trajanja nadzora šestih mesecev. V odzivu za Presse je avstrijsko notranje ministrstvo izpostavilo trenutno veljavno ureditev in poudarilo, da bi lahko brez nadzora na mejah orožje z vojnih območij “pristalo na domačem črnem trgu in v rokah kriminalnih ali ekstremističnih organizacij.”

Avstrija je kot razlog za nadzor na mejah od novembra 2017 do 11.maja 2022 navajala teroristično grožnjo. 12.maja pa so podali nov razlog za nadzor: nevarnost tihotapljenja orožja iz Ukrajine na mejah s Slovenijo in Madžarsko. Več kot očitno je, da želi Avstrija tudi v bodoče ohraniti nadzor na teh dveh mejah. Bo pa zanimivo videti, kako bo le ta potekal v luči odločitve deželnega upravnega sodišča Štajerske.