Avstrijska Koroška za skupno kandidaturo za ZOI 2034

Glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je  potrdil, da se avstrijska Koroška spogleduje z novo kandidaturo za zimske olimpijske igre leta 2034. Koroška se zavzema za skupno kandidaturo s Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino. Idejo koroške vlade so pozdravili tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Ob tem so zapisali:

 

 

Pozdravljamo prizadevanja Koroške in Furlanije-Julijske krajine za skupno izvedbo zimskih olimpijskih iger leta 2034, saj smo že v 90-ih letih prejšnjega stoletja razumeli poseben pomen medsebojnega sodelovanja in medsebojne podpore s sodelovanjem v projektu kandidature treh mejnih dežel za zimske olimpijske igre leta 2006.” Leta 2006 je zimske olimpijske igre dobil in gostil Torino. 

Slovenija lahko poskrbi, da bi katera izmed slovenskih lokacij z vrhunsko zimsko infrastrukturo gostila katerega predvidenih olimpijskih dogodkov. V prvi vrsti predvsem Planica, ki bi bila lahko prizorišče tekmovanja v smučarskih skokih.  

V Avstriji sta zadnji dve kandidaturi za olimpijske igre na Tirolskem in avstrijskem Štajerskem zaradi nasprotovanja javnosti propadli že v štartu. Na območju treh dežel pa je poleg minimalnih posegov v okolje infrastruktura že zgrajena, treba jo je le nekoliko posodobiti. To pa je seveda velika prednost kandidature treh dežel.