Avstrijska Koroška vedno bolj priljubljena med britanskimi turisti

V hotelih, apartmajih in drugih turističnih nočitvenih lokacijah avstrijske Koroške so januarja našteli preko 830 tisoč turističnih nočitev. Največji porast so zabeležili med britanskimi gosti in sicer za 40 odstotkov, kar pripisujejo nizkocenovni letalski povezavi Celovca z Londonom.

Na celovškem letališču so lansko leto z delno privatizacijo dodali letalske linije in sicer tedensko povezavo z londonskim Gatwickom, ki jo nudi nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet, in povezavo z Rotterdamom kar dvakrat na teden. Direktna povezava z britansko prestolnico pa se očitno že obrestuje, saj v regiji zabeležili 40-odstotno rast turistov iz Otoka.

Poleg tega so na avstrijskem Koroškem zabeležili 6-odstotno porast turističnih nočitev v primerjavi s prejšnjim obdobjem, k temu je pripomoglo tudi več turistov iz Slovaške, Češke in Madžarske. Skupno so v aktualni zimski sezoni, torej od novembra do konca januarja, našteli 1,6 milijona nočitev, kar je za turistično uspešnost letošnje zime odličen pokazatelj.

Bližina Celovca je lahko ugodna tudi za slovensko stran Koroške

Bližina celovškega letališča je lahko ugodna tudi za prihod turistov na slovensko stran Koroške. Celovec je od slovenske strani Koroške oddaljen približno 70 kilometrov ali slabo uro vožnje z avtomobilom – nekoliko bolj oddaljen je od Radelj ob Dravi, Podvelke in Ribnice na Pohorju –, kar pomeni, da je letališče v Celovcu poleg mariborskega Letališča Edvarda Rusjana, priljubljenega predvsem za čarterske polete, za potovanje Korošcev veliko bolj ugodno kot pa ljubljansko Letališče Jožeta Pučnika.

V zadnjih 15 letih so na letni ravni zabeležili med 200 tisoč in 500 tisoč potnikov, kar je znatno manj kot denimo na ljubljanskem letališču, kjer je skupno število potnikov v letu 2015 znašalo približno 1,5 milijona. Še vedno pa ima celovško letališče za Korošce izjemen pomen. Iz Celovca lahko namreč štirikrat na dan potujemo na Dunaj, šestkrat na teden v Köln, dvakrat tedensko v Hamburg in enkrat tedensko v Berlin.

NK