Avstrija z vojsko zopet krepi nadzor na meji s Slovenijo

Zaradi povečane zdravstvene kontrole na mejnih prehodih in v turističnih krajih avstrijske Koroške bo z naslednjim ponedeljkom vojska zopet prisotna na koroških mejnih prehodih. Medtem pa Korošci opozarjajo, da je zaprtje mejnih prehodov za tuje turiste hud udarec za koroški turizem, in pozivajo, da se za tujce odpre vsaj en mejni prehod na Koroškem.

Avstrijska vlada je minuli teden zopet uvedla obvezno nošenje mask v javnih prostorih in odredila povečan nadzor na mejnih prehodih s Slovenijo, kar je dodatno obremenilo delo policistov avstrijske Koroške. Razlog za uvedbo poostrenega mejnega nadzora je drastično povečanje števila okužb na Balkanu. Ker ima policija ob izvajanju vseh ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa (pre)polne roke dela, so štirje koroški okraji zaprosili vlado za pomoč vojske.

Pripadniki avstrijske vojske bodo tako s ponedeljkom, 20. julija, asistirali organom pregona pri nadzoru meje s Slovenijo v okrajih Wolfsberg, Celovec-dežela, Beljak-dežela in Velikovec, še ta petek pa bodo pričeli s šolanjem dodatnih 40 vojakov.

Spomnimo, že 21. maja je Avstrija pričela z izvajanjem ukrepa, s katerim lahko državne meje poleg policije varujejo tudi pripadniki avstrijske vojske.  Ukrep dovoljuje prisotnost vojakov na mejnih prehodih do največ dveh mesecev, a ker je razvoj epidemije, zlasti na Balkanu, precej neugoden, se obeta podaljšanje ukrepa.

Omogočanje turističnega prehajanja meje preko vsaj enega koroškega mejnega prehoda

Medtem ko Avstrija povečuje nadzor na mejnih prehodih, pa si na slovenski strani Koroške želijo, da avstrijske oblasti za tuje turiste odprejo vsaj en prehod v regiji. Tuji turisti lahko mejo med Slovenijo in Avstrijo prestopajo zgolj na določenih kontrolnih točkah, Koroški najbližji sta Ljubelj in Šentilj, kar je za turizem v regiji zelo neugodno. Pobudo za odprtje mejnega prehoda je na slovensko vlado minuli teden naslovil Svet Koroške regije v sodelovanju z Geoparkom Karavanke.

“Upoštevajoč, da je pandemija covida-19 hudo prizadela turistično panogo tudi v Koroški regiji, ki je že sicer v depriviligiranem položaju zaradi slabe prometne dostopnosti, in da skupaj iščemo rešitve za omilitev krize in gospodarske škode, vas v imenu županov Koroške regije in turističnih delavcev Geoparka Karavanke prosim za pomoč in omogočanje turističnega prehajanja meje vsaj preko enega mejnega prehoda Koroške regije,” sta v imenu Sveta Koroške regije zapisala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak in predsednik Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Geopark Karavanke Gerhard Visotschnig.

JP