Avstrija na zagovor zaradi indeksacije družinskih prejemkov, nova zakonodaja škodi tudi številnim Korošcem

V Sloveniji naj bi bilo po nekaterih ocenah kar 20 tisoč delavcev migrantov, pojav dnevnih migracij je zaradi bližine meje z Avstrijo opažen tudi na Koroškem. Delavci migranti se za delo v Avstriji odločajo predvsem zaradi boljšega plačila. A ni vse tako rožnato, kot se na prvi pogled zazdi. Situacijo jim z dvojno obdavčitvijo otežuje Slovenija, z novim letom pa še nova avstrijska indeksacija družinskih prejemkov in davčnih olajšav.

Evropska komisija se je danes odločila, da pošlje uradni opomin Avstriji v zvezi z novo zakonodajo, po kateri naj bi za državljane EU, ki delajo v Avstriji, veljala indeksacija družinskih prejemkov in davčnih olajšav, kadar njihovi otroci živijo v tujini. S 1. januarjem 2019 so v Avstriji družinski prejemki in davčne olajšave za otroke, ki prebivajo v drugi državi članici, odvisni od življenjskih stroškov v tej državi članici. To pomeni, da bi bili mnogi državljani EU, med njimi tudi mnogo Korošcev, ki v Avstriji delajo ter tam tako kot lokalni delavci plačujejo prispevke za socialno varnost in davke, deležni manj ugodnosti zgolj zato, ker njihovi otroci živijo v drugi državi članici.

Evropska poslanka Romana Tomc, ki je že pred letom dni na Evropsko komisijo naslovila vprašanje o legitimnosti Avstrijske namere, je današnji sklep Evropske komisije komentirala: “Zadovoljna sem, da je Komisija sprožila postopek. Od prvih stikov s komisarko Thyssnovo na to temo je preteklo že več kot eno leto, stvari so se odvijale počasi, vendar je komisarka držala besedo. Opomin je jasen signal, da je tovrstna diskriminacija nedopustna. Gre za državljane držav članic EU, ki delajo v Avstriji in v avstrijski proračun plačujejo enake prispevke in davke kot njihovi avstrijski sodelavci. Avstrija je imela čas za spremembo zakonodaje, vendar tega ni storila. Upam, da bo tokrat drugače.”

Številne Korošce, ki delajo v Avstriji, bremeni tudi neprijazno zapisan sporazum o izogibanju dvojne obdavčitve. Vsakemu slovenskemu delavcu avstrijski davčni organ obračuna akontacijo davka, a slovenski delavec je vseeno davčni zavezanec še v svoji državi. Na podlagi sporazuma se avstrijski davek odšteje od slovenskega, razliko pa mora delavec poravnati v Sloveniji in pri tem prihaja do velikih doplačil.

NK