Avstrija jutri odpira meje s Slovenijo

Avstrija z jutrišnjim dnem odpira meje za vse sosednje države, razen za Italijo, je danes sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Vstop v Avstrijo bo brez zdravstvenega nadzora možen iz Slovenije, Nemčije, Lihtenštajna, Švice, Slovaške, Češke in Madžarske.

Od jutri naprej bodo na mejnih prehodih z Avstrijo veljala pravila izpred začetka pandemije koronavirusa, so danes sporočili iz Dunaja. Avstrijske oblasti s četrtkom, 4. junija, odpravljajo zdravstveni nadzor na mejnih prehodih. Ob vstopu v Avstrijo tako ne bo več potrebna obvezna karantena ali potrdilo o neokuženosti s koronavirusom.

Glede na to da ima Slovenija najugodnejšo epidemiološko sliko v Evropi in da je prva država v EU, ki je razglasila konec epidemije, je bila avstrijska zapora meje med Slovenijo in Avstrijo za mnoge nesmiselna. Zapora jezi predvsem ljudi blizu meje, na avstrijskem Koroškem so v minulih tednih glasno pozivali k odprtju mejnih prehodov.

Kljub sprostitvi prehoda državnih meja pa bodo na mejnih prehodih še v prihodnje prisotni pripadniki avstrijske vojske in policije. Avstrijska vlada je pred dobrim tednom dni pričela z izvajanjem ukrepa, s katerim so na državne meje v pomoč policistom namestili vojake. Vojaki bodo predvidoma dva meseca izvajali naloge varovanja meje v povezavi z epidemijo virusa covid-19 in ilegalnih migracij. Če bo po dveh mesecih razvoj epidemije neugoden, pa napovedujejo podaljšanje ukrepa.