Ali lahko zaostritev odnosov med EU in Rusijo vpliva na poslovanje največjega koroškega železarja?

Zaostritev odnosov Zahoda z Rusijo, izgon ruskih diplomatov iz držav EU, številne sankcije držav EU zoper Rusijo, padec rublja … Ali lahko vsi ti dogodki vplivajo na poslovanje ravenskega železarja SIJ Metal Ravne?

Potem ko so zaradi domnevne ruske zastrupitve dveh ruskih vohunov v Angliji diplomate poleg ZDA izgnale še številne države Evropske unije, so že tako slabi diplomatski odnosi med Zahodom in Rusijo še dodatno potonili. Po vikendu s 7. na 8. april, ko naj bi režimske sile pod vodstvom Bašarja Al Asada izvedle napad s kemičnim orožjem, pa so potonile še ruske borze. Bili smo priča velikemu padcu rublja, podražitvi ruskih kovin in izjemnemu padcu vrednosti ruskih podjetij na borzi.

»Upad rublja je slabo znamenje za slovenske izvoznike,« so v torek, 10. aprila, zapisali na portalu Finance.si. Glede na to, da je eden največjih zaposlovalcev na Koroškem in eden največjih izvoznikov jekla v Sloveniji prav SIJ Metal Ravne, ki je v lasti Rusov, bi lahko zaostreni odnosi in številne sankcije Zahoda do Rusije vplivali tudi na poslovanje »matere fabrike«.

Skupina SIJ tolaži

Skupino SIJ, kamor spadata SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems, smo povprašali, ali najrazličnejše sankcije zahodnih držav proti Rusiji in izgoni diplomatov vplivajo na poslovanje podjetij v Skupini SIJ. Iz Ljubljane so nas potolažili, da slabi diplomatski odnosi med državami EU in Rusije ne vplivajo na poslovanje družbe; v zadnjih letih, ko so že veljale nekatere sankcije, so v Skupini SIJ beležili celo rast izvoza. Bolj zaskrbljujoč je podatek, da lahko padec rublja negativno vpliva na poslovanje slovenskih izvoznikov, kot so minuli teden že poročale Finance, a tudi tu ni strahu za Korošce. Podjetja v Skupini SIJ naj ne bi neposredno čutila vpliva padca ruske valute, saj, kot odgovarjajo, valutna tveganja v Skupini aktivno obvladujejo.

Ob tem je opazen tudi padec vrednosti delnic številnih ruskih podjetij. Delnice so po prejšnjem vikendu izgubile deset odstotkov vrednosti, indeks RTS pa enajst. A na vrednost podjetij v Skupini SIJ ruski borzni premiki ne vplivajo, saj nobena od odvisnih družb v Skupini SIJ, kot tudi skupina sama, ne kotira na borzi. Podjetja Skupine SIJ torej kljub hladnim diplomatskim odnosom in padcu borze držijo svoj tempo poslovanja, za Koroško pa bi bilo dobro, da tako ostane tudi v prihodnje.

JP