Alexander Van der Bellen ostaja predsednik Avstrije

Končane so avstrijske predsedniške volitve. Po 57,4% preštetih glasovih je že jasno, da je zmagal dosedanji predsednik Republike Avstrije Alexander Van der Bellen. Za njega je glasovalo 54,6% volivcev, Walter Rosenkranz je dobil 18,9% glasov, na tretjem mestu pa je pristal Tassilo Wallentin, ki je prejel 8,5% vseh do sedaj prejetih glasov. Ostali štirje kandidati so prejeli manj glasov. Rezultati se bistveno ne bodo več spremenili. Alexander Van der Bellen se je na svojem fb profilu sicer že zahvalil svojim volivkam in volivcem.

 

Za slovensko narodno skupnost na Koroškem je ponovna izvolitev Van der Bellena gotovo pozitivna, saj velja za prijatelja naše manjšine na avstrijskem Koroškem. To je v kratki izjavi ob njegovi izvolitvi potrdil tudi mag.Vladimir Smrtnik, podžupan Občine Bistrica ob Pliberku:

“Čestitam novemu-staremu predsedniku, ki se je izkazal kot preudaren poznavalec ustave in je mirno krmaril svojo dokaj razburkano ‘avstrijsko politično barko’ skozi prvo mandatno obdobje. Alexandru van der Bellenu pa bomo koroški Slovenci hvaležni tudi, ker se je opravičil za zamude pri izvajanju pravic manjšine. Velja za prijatelja narodne skupnosti in je to v svojem mandatu tudi večkrat dokazal. Zato sem vesel, da je volitve tako jasno dobil.”