Alenka Helbl: Vlada naj aktivno pristopi k organizaciji transporta krme na kmetije, ki so jih prizadele poplave

Po Sloveniji že več kot mesec dni poteka obsežna solidarnostna akcija zbiranja krme za prizadete kmetije. Glede na pogovore na terenu in s kmetijskimi svetovalci je trenutno največji zalogaj prevoz oz. logistika.

 

Poslanka Alenka Helbl je na vlado naslovila pisno poslansko pobudo v zvezi z zagotavljanjem krme kmetijam, ki so jih prizadele poplave.

Celotno poslansko pobudo objavljamo v nadaljevanju.

Avgustovske poplave so v kmetijstvu povzročile ogromno škode, prizadetih je več kot 2.700 kmetijskih gospodarstev.

Poškodovana so kmetijska zemljišča, objekti, oprema in stroji. Kmetje na poplavljenih območjih imajo velike težave tudi s krmo. Sanacija po poplavah je bila glavna tema kmetijskega sejma Agra. Kot je takrat poudaril direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Celje Stanko Jamnik, je »trajno poškodovanih 1.500 hektarjev od dobrih 12 tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč v Zgornji Savinjski dolini in Mežiški dolini, kar pomeni, da kmetje na teh območij tudi v prihodnjih letih ne bodo mogli pridelati krme«.

Po Sloveniji že več kot mesec dni poteka obsežna solidarnostna akcija zbiranja krme za prizadete kmetije. Med drugim je pet kmetijskih organizacij v projektu Nudim – potrebujem pomoč na kmetiji vzpostavilo sistem, ki temelji na zbiranju podatkov prek spletnega obrazca.

Dolgoročno si želijo, da bi vzpostavili bazo ljudi, ki bodo pripravljeni dati krmo za živino v dar kmetijam, ki jo bodo takrat še vedno potrebovale, je na sejmu Agra povedala Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine, ki tudi sodeluje v tem projektu. “Se pa zavedamo, da je solidarnostna pomoč kratkoročna. Zadeve bo treba urediti sistemsko, ker kmetje v nedogled ne bodo mogli biti solidarni. Ko ne bo več krme, ki bi jo lahko kmetje solidarno ponudili drugim, bodo v naš sistem morale vstopiti še druge organizacije, da bomo imeli krmo za rejne živali zagotovljeno.”

Glede na pogovore na terenu in s kmetijskimi svetovalci je trenutno največji zalogaj prevoz oz. logistika. Številni prevozniki sicer sami solidarnostno pristopijo k brezplačnemu prevozu krme do ogroženih kmetij, vendar so potrebe veliko večje.

Zato dajem poslansko pobudo, da vlada z vsemi svojimi zmožnostmi pristopi k organizaciji zbiranja in ureditvi transporta bal oz. krme za živali iz drugih delov Slovenije na prizadeta območja.