Alenka Helbl: V kateri fazi je predlog sprememb Zakona o osnovni šoli?

Poslanka Alenka Helbl je na ministra za vzgojo in izobraževanje dr. Darja Feldo naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s predvidenimi spremembami na področju osnovnega šolstva.

 

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister,

konec letošnjega maja ste člane delovne skupine za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 razburili s »solo akcijo« priprave predloga sprememb Zakona o osnovni šoli. Opozorili so, da je nesmiselno, da se več sprememb dogaja hkrati, oziroma da delovna skupina pripravlja strateški dokument, medtem ko na ministrstvu sami pripravljate in v proceduro vlagate svoje predloge sprememb.

Kasneje je 16 članov delovne skupine tudi odstopilo. »Kakšen je smisel številnih strokovnih in javnih razprav in kakšen je smisel vseh prizadevanj vseh v delovno skupino vključenih strokovnjakov z univerz, fakultet, podpornih strokovnih ustanov, srednjih in osnovnih šol, vrtcev, strokovnih združenj itn., če na ministrstvu očitno deluje vzporedna struktura, ki se je že odločila, kakšne konkretne sistemske spremembe in ukrepe je odločena uveljaviti, delovno skupino pa dojema predvsem kot pokritje za lastno uveljavljanje šolsko-politične moči in interesov,« so zapisali v javnem pismu.

Pred dnevi smo na seji Odbora za izobraževanje, znanost in mladino v državnem zboru obravnavali novelo Zakona o osnovni šoli, ki jo je pripravila Poslanska skupina NSi. Koalicijske poslanske skupine so pohitele z zahtevo po nujni, hitri obravnavi novele in jo, pričakovano, zavrnile. Zdi se, da se je vse to zgodilo z namenom hitrega umika novele z mize in »sprostitve poti« za novo novelo.

Zanima me:

1. Koliko članov delovne skupine za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 je ostalo po odstopu 16 članov konec letošnjega maja? Kako je to vplivalo na nadaljnje delo delovne skupine?

2. V kateri fazi je predlog sprememb Zakona o osnovni šoli, ki jih pripravljate na ministrstvu in kdaj ga lahko pričakujemo v državnem zboru?

3. Ali se danes pri pripravi predloga sprememb Zakona o osnovni šoli kakor koli posvetujete s preostalimi člani delovne skupine za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 oziroma ali so seznanjeni s predvidenimi spremembami? Kakšno je njihovo mnenje?