Alenka Helbl: Kateri so glavni dosežki ministra za vzgojo in izobraževanje?

Težave v slovenskem šolstvu se kopičijo, kadrovska problematika je vse večja, zadnji rezultati Mednarodne raziskave PISA 2022 so zaskrbljujoči. Poslanka Alenka Helbl je na ministra za vzgojo in izobraževanje dr. Darja Feldo naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z dosežki na področju vzgoje in izobraževanja.

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

24. januarja 2023, po reorganizaciji vlade ste prevzeli vodenje preimenovanega Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, predsednik vlade pa je o vas povedal: »Drugo ministrstvo, novo ministrstvo bo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Namenoma področje vzgoje in osnovnega šolstva in srednjega šolstva izločamo iz sedanjega ministrstva za visoko šolstvo in vse ostalo. Želimo postaviti temelj, na podlagi katerega bi lahko izvedli po 20 letih šolsko reformo, reformo osnovnega šolstva, reformo, s katero bomo približali osnovno šolstvo izzivom sedanjega časa. Tehnologija je tako napredovala in tudi družba se razvija tako hitro, da moramo naš šolski sistem prilagoditi tem izzivom sedanjega časa. Gospod Darjo Felda, tisti, ki je bil že do zdaj državni sekretar, zadolžen za to področje, verjamem, da bo zdaj tudi dobil še nov zagon kot nov minister in da bo lahko dal tej reformi šolstva tisti potrebni zagon, ki ga dejansko potrebujemo. O reformi bom povedal samo še to, da je že v preteklih mesecih potekala zelo obširna, obsežna, poglobljena razprava o tem, kakšno šolstvo si zasluži Slovenija, in verjamem, da bo zaradi tega reforma letos tudi pripravljena na pravi način.«

V času vašega ministrovanja smo bili v državnem zboru priča pravi mineštri, ki ste jo zakuhali z novelo Zakona o šolski prehrani. Po tem ko je koalicija kljub koalicijski zavezi o brezplačni šolski prehrani dvakrat iz političnih in revanšističnih razlogov zavrnila predlog Poslanske skupine SDS, si enake poteze ni mogla privoščiti v tretje, ko je predlog podala t. i. civilna družba, ki vas je pripeljala na oblast. A je šlo pri vsem skupaj za slab kompromis na račun otrok, po katerem bodo do zgolj brezplačnega kosila vsi upravičeni šele 1. januarja 2027. Mimogrede, že pred meseci je potek zakonski rok za javni razpis za pilotni projekt javne šolske kuhinje.

V medijih je precej odmeval tudi odstop številnih članov delovne skupine za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 zaradi novele Zakona o osnovni šoli. »Kakšen je smisel številnih strokovnih in javnih razprav in kakšen je smisel vseh prizadevanj vseh v delovno skupino vključenih strokovnjakov z univerz, fakultet, podpornih strokovnih ustanov, srednjih in osnovnih šol, vrtcev, strokovnih združenj itn., če na ministrstvu očitno deluje vzporedna struktura, ki se je že odločila, kakšne konkretne sistemske spremembe in ukrepe je odločena uveljaviti, delovno skupino pa dojema predvsem kot pokritje za lastno uveljavljanje šolsko-politične moči in interesov,« so zapisali v javnem pismu. Tako ste na ministrstvu sami pripravili novelo Zakona o osnovni šoli, do danes pa tudi ni razjasnjena situacija, zakaj ste šele po dveh tednih, ko ste na vladi že sprejeli novelo, v državni zbor poslali besedilo novelo.

Težave v slovenskem šolstvu se kopičijo, kadrovska problematika je vse večja, zadnji rezultati Mednarodne raziskave PISA 2022 so zaskrbljujoči.

Glede na navedeno me zanima:

1.     Kateri so glavni dosežki vašega ministrovanja?

2.     Za katere obljube v koalicijski pogodbi ocenjujete, da jih ne boste mogli uresničiti?