Alenka Helbl: Izjava ministrice o zavzemanju za ukinjanje marž za prehranske izdelke kmetom in trgovcem je prehitra in nedomišljena

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 24. 1. 2024 sporočilo, da bo začasno zamrznilo izvajanje spremljanja košarice osnovnih živil. Naslednji dan je ministrica komentirala to potezo in izpostavila željo, da bi košarica ostala in da zato išče kompromis glede marž dobaviteljev in trgovcev. Ob tem je dejala: “Cilj je da dosežemo minimalne marže ali pa celo brez marž.”

Poslanka Alenka Helbl je na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matejo Čalušić naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z maržami dobaviteljev in trgovcev.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 24. 1. 2024 sporočilo, da bo začasno zamrznilo izvajanje spremljanja košarice osnovnih živil. »Ker se je inflacija na hrani trenutno umirila in ker trgovci niso zagotavljali zadostnih količin popisanih izdelkov v obdobju med dvema popisoma, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sprejelo odločitev, da se fizični popis začasno preneha izvajati ter se hkrati proučijo možnosti za dosego dogovora s celotno verigo od kmeta do trgovca glede nadaljevanja projekta,« se je glasilo sporočilo.

Naslednji dan ste kot ministrica komentirali to potezo in izpostavili željo, da bi košarica ostala in da zato iščete kompromis glede marž dobaviteljev in trgovcev. Ob tem ste dejali: “Cilj je da dosežemo minimalne marže ali pa celo brez marž, vemo, da se je to tudi drugje dogajalo in tudi, da je to bil uspešen projekt in smo tako pokazali, koliko smo lahko solidarna družba.“

Glede na navedeno me zanima sledeče:

1.     Ali ni bila vaša izjava o zavzemanju za ukinjanje marž za prehranske izdelke dobaviteljem (kmetom) in trgovcem prehitra in nedomišljena?

2.     Katere primere ste imeli v mislih, ko ste dejali, »da se je to tudi drugje dogajalo«?

3.     Kako nameravate doseči dogovor s celotno verigo od kmeta do trgovca glede ukinjanja oz. nižanja marž?