Alenka Helbl: ‘Če se kdo ne bo predal, smo to mi, Korošci.’

Poslanka Alenka Helbl je na redni seji državnega zbora zastavila vprašanje predsedniku vlade Robertu Golobu glede gradnje tretje razvojne osi. Uvodoma je povedala, da je naloga opozicije v demokraciji nadzor nad delom vlade. Sedanje vlade ni mogoče ocenjevati glede na normativni program dela vlade, ker ga le-ta ni in ga ne namerava sprejeti. Zato je vlado mogoče ocenjujevati na podlagi časovnic. Doslej se je še vsaka zamaknila, nekatere so celo izpuhtele. Tudi pri 3. razvojni osi.  Ampak, kot je zagotovila Heblova: “Če se kdo ne bo predal, smo to mi, Korošci.”

Gradnja 3. razvojne osi, ki velja za drugi najpomembnješi projekt v državi, imenovan kot razvojni nacionalni projekt, se je po več kot štirih desetletjih od prvih uradnih zamisli, začela končno uresničevati avgusta 2021, za kar gre zahvala vladi Janeza Janše. Načrt DARS-a je bil, da bi del tretje razvojne osi od Šentruperta do Slovenj Gradca zgradili do konca l. 2027.

Potem je prišla sredina aprila 2023 in pod vlado Roberta Goloba je slišati: Ministrstvo za infrastrukturo in DARS bosta predvidoma prihodnji teden predstavila prenovljeno časovnico za zamik gradnje tretje razvojne osi. Helblova je poudarila, da Korošci ne pristajajo na to, da stroji na gradbišču tretje razvojne osi brnijo le takrat, ko pridejo kamere. Ne pristajajo na nove zamike časovnic, ne pristajajo na to, da zaradi poplačil tistim, ki so sedanjo vlado postavili na oblast, jemljejo denar za razvoj preostalih delov Slovenije. Korošci ne pristajajo na novo medresorsko delovno skupino pod vodstvom propadlega politika, ki mu je nova vlada pač zagotovila službo.

Helblova je provokativno vprašala, kako bi bilo slišati, da bodo Korošci tožili vse, ki ovirajo projekt tretje razvojne osi, da časovnice ne bodo zamaknili, ampak bodo čez noč ukinili vse ovire in projekt označili z obvezno izvedbo do konca 2017. Spomnila je, da Korošci niso ljubljanski šerif, ki se mu kljub kršenju zakonov in ustave opraviči in ukloni vsa vladajoča politika in si preprosto ne morejo privoščiti tega, kar si je privoščil on.

Golob razen tega, da je iskal grešne kozle v preteklosti in v uradnikih in dolgotrajnih postopkih, ni dal konkretnega odgovora ali zaveze, da časovnica ne bo prestavljena ali da se bo vlada lotila pospeševanja postopkov, ki so nujni.

Helblova je poudarila je, da ima Svoboda večino in bi lahko pripravila načrt, saj poseduje moč in resurse, da zakonodajo uredi tako, da bi pohitrila časovnice. Opozorila, da je koalicijska pogodba vključevala regionalizacijo Slovenije, decentralizacijo, a je vlada ukinila nekaj državnih institucij, ki so imele sedež kje drugje kot v Ljubljani, tako da so prekinili številne projekte, ki bi zagotavljali kakovostno življenje ljudi na podeželju oz. periferiji.

Alenka Helbl je tudi poudarila, da 3. razvojna os ni samo Koroška, ampak tudi južni del, zato je še toliko bolj pomembna. Predsednika vlade je na koncu pozvala, naj vlada končno začne delati.