50 mladih iz petih držav na obisku na Ravnah na Koroškem

Sredi meseca oktobra je bilo na Ravnah na Koroškem pestro in zabavno. Odvijala se je namreč 10 dnevna mladinska izmenjava, kjer so poleg slovenske mladine sodelovali še Slovaki, Turki, Avstrijci in Španci.

V današnjem času je individualna mobilnost posameznikov precej dostopna, zlasti mladim Evropejcem, vendar učna mobilnost še pridobiva na popularnosti, ko gre za preplet druženja, učenja, izmenjave izkušenj in mreženje med mladimi, ki jih druži enaka tematika. Mladi, ki so se v času med 11. in 20. oktobrom 2019 udeležili mladinske izmenjave na Ravnah na Koroškem v okviru Erasmus + projekta, so eno izmed svojih želj več kot uspešno dosegli. Ker se gre za podeželsko mladino, so namreč želeli izvesti učno mobilnost, kjer bi z drugimi mladimi debatirali in izmenjavali ideje ter izkušnje o tem, kaj lahko storijo sami, da bi razvili večjo prepoznavnost svojega okolja, se sami vključili v spremembe in posledično ostali na podeželju. Stremijo potovati in spoznati tudi druge kraje in kulture, vendar globoko v sebi čutijo, da želijo sami prispevati za dobro svojega okolja, predvsem v razvoju ali izboljšavi turistične ponudbe lastnega okolja in s tem pomagati sebi in novim generacijam, ki se, po njihovih besedah, nahajajo v precepu.

Foto: Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti

Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) je imel posluh za njihovo idejo ter jim v gostiteljskem smislu odprl svoja vrata, na pomoč jim je priskočil tudi Geopark Karavanke, za povrh pa je celotno projektno zasnovo prijazno podprla slovenska nacionalna agencija MOVIT, predvsem v finančnem delu izvedbe, kot tudi v podpornem smislu.

Odlična koordinacija zaposlenih na ZKŠTM je pripeljala do več kot uspešno izpeljane mladinske izmenjave, saj se ta razen pisem zahvale prepozna tudi po iskrah v očeh, objemih in širokih nasmehov mladih.

Foto: Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti

“Mladinska izmenjava omogoča eni ali več skupinam mladih, da gostujejo pri skupini iz druge države in sodelujejo pri skupnem programu aktivnosti. Ti projekti vključujejo aktivno sodelovanje mladih in jim omogočajo, da odkrivajo različne družbene in kulturne stvarnosti in se jih začnejo zavedati, se učijo drug od drugega, razvijajo podjetniški duh in postajajo aktivni državljani,” kot je poudaril vodja mladinske izmenjave Tim Kolar-Erat iz oddelka za turizem in mladinske dejavnosti ZKŠTM.

Poleg formalno predvidenih delavnic so bili mladi deležni tudi medgeneracijskega druženja, urjenja fizične kondicije ter tudi razvijanja občutka za sobivanje z živalmi.

Foto: Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti

V času njihovega bivanja je izbruhnila krizna politična situacija v Španiji, kar je v mladinsko izmenjavo prineslo nekaj nelagodja, vendar s skupnimi močmi je 50 mladih hitro povrnilo pozitiven duh. Osredotočili so se, da dajo najboljše iz sebe in s tem prispevajo k uresničitvi svojih želja. Svojo kulturo so predstavili v najboljši možni luči, ki se zrcali predvsem v kulinariki.

Foto: Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti

Vseh 10 dni izmenjave so se na Ravnah, drugod v Mežiški dolini in tudi na avstrijskem Koroškem odvijale delavnice na temo turizma, natančneje aktivni turizem za trajnostni razvoj podeželja. 19. oktobra pa so člani Turističnega društva Ravne na mestni tržnici na Ravnah organizirali zaključni dogodek ”Japkin dan”. Turistično društvo je aktivno sodelovalo pri organizaciji številnih delavnic mladinske izmenjave, mladi so se med drugim preizkusili v tradicionalni preši mošta na Prežihovini, se podali v podzemlje Obirja, obiskali so sadjarsko in čebelarsko društvo Mežiške doline, eko kmetijo Mikl, spoznavali naravno in kulturno dediščino Koroške na Poljani, prisluhnili projektom in idejam društva podeželske mladine Mežiške doline.

Foto: Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti

“Veseli smo, da so mladi pridobili nabor izkušenj in idej, kako s svojo aktivno participacijo spreobrniti naravne in kulturne danosti podeželskega okolja v trajnostni razvoj turistične ponudbe na podeželju in s tem povzdigniti prepoznavnost podeželja na višjo raven. Odprte potenciale ohranjanja ali dodatnega razvoja podeželja predstavljajo zlasti naravna in kulturna dediščina podeželskega okolja. So vir potenciala za razvoj trajnostnega turističnega produkta. Da bi potenciale lahko izkoristili, smo morali uporabiti inovativen pristop za razvoj aktivnega turizma za trajnostni razvoj podeželja. Z mladinsko izmenjavo so mladi pridobili nove ali izboljšali obstoječe kompetence in jih bodo tako lahko uporabili za nadaljnji razvoj domačega okolja in hkrati širšo turistično ponudbo,” pa je ob koncu 10-dnevnega dogajanja povedal Tim Kolar-Erat.

Foto: Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti

Projekt bo uradno zaključen 30. aprila 2020, vodilni v ZKŠTM pa že danes vidijo potencial za izvedbo projektov tudi v prihodnje – ti bodo nadgradnja izvedenega ter prenos dobrih praks. Tekom izvedbe mladinske izmenjave so se porodile tudi nove ideje in predlogi za bodoče učne mobilnosti, ki bodo ZKŠTM zapeljale v sveže ideje mladine, nova sodelovanja ter ponovne mladinske aktivnosti. Kot sta izpostavila vodja turizma in mladinske dejavnosti Saša Jelen ter direktor ZKŠTM Aleš Logar, jih je prva izkušnja izvedbe Erasmus + projekta navdihnila za nadaljnjo nadgradnjo mladinskega poslanstva. Tudi v prihodnje si želijo biti del progama Erasmus+, poleg tega pa so sprejeli tudi povabila drugih organizacij, da se udeležijo njihovih projektov kot projektni partnerji.