50 let vzpodbude in pomoči koroškemu gospodarstvu

Včeraj je GZS Območna zbornica Koroška obeležila svoje 50-letno delovanje z izdajo in predstavitvijo priložnostne publikacije. V publikaciji so predstavili zgodbo pet desetletij uspešnega regijskega delovanja, organizacijo zbornice, koroške prejemnike Nagrade GZS za pomembne gospodarske dosežke in druge teme, ki so zaznamovale njihov obstoj.

»50. obletnica GZS Območne zbornice Koroška je prav gotovo pravi trenutek, da se ozremo nazaj in ugotovimo, kaj smo kot regija dosegli v zadnjih 50 letih. Ali se dovolj zavedamo dejstva, da imamo na področju gospodarstva 400-letno tradecijo? Ali smo dovolj ponosni na to, da gre za eno najstarejših industrijskih regij države, ki temelji na rudarstvu in železarstvu, ob čemer smo postopoma gradili tudi predelovalno industrijo?« v uvodniku v priložnostni publikaciji piše predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup.

»Danes smo opravili eno lepo delo,« je dejala Aleksandra Gradišnik, direktorica GZS Območne zbornice Koroška. »Glede na aktivnosti tega leta, ki so bile izpeljane z namenom obeležitve 50. obletnice delovanja območne zbornice, smo se odločili, da jih povzamemo v tej publikaciji.«

Mala podjetja imajo od zbornice velike koristi

GZS Območna zbornica Koroška poleg pomoči koroškim podjetnikom redno prireja delavnice in izobraževanja, s katerimi podpira in vzpodbuja koroško gospodarstvo. »Izobraževanja in delavnice so stalnica našega dela. V letošnjem letu, ki ga zaznamuje 50. obletnica, pa smo poleg izdaje priložnostne brošure delovno obeležili 50 let delovanja z regionalno razvojno konferenco v dvorcu Bukovje,« je dejala direktorica Gradišnikova.

V publikaciji poleg predstavitve 50-letnega delovanja, organiziranosti zbornice in tradicionalnega inovativnega potenciala najdemo tudi zanimive intervjuje s koroškimi prejemniki Nagrade GZS za pomembne gopodarske dosežke in izzive novega obdobja. Direktor podjetja SIJ Metal Ravne Andrej Gradišnik je v intervjuju dejal, da imajo lahko majhna podjetja, ki so še na začetku svoje poti, velike koristi od zbornice. O izzivih, ki čakajo zbornico in koroško gospodarstvo v prihodnjih letih, so se predstavniki koroškega gospodarstva in politike pogovarjali v dvorcu Bukovje na regionalni razvojni konferenci Pametne rešitve za izzive regije, predstavljajo pa jih tudi v publikaciji. Pod geslom »Povezujemo, krepimo in soustvarjamo gospodarstvo Koroške« so predstavili konkretnejše cilje, kot so prizadevanja za 3. razvojno os, vzpodbujanje inovativnosti, snovanje priložnosti za mlade, nove pristope in partnerstva v izobraževanju, procese digitalizacije in krožnega gospodarstva ter aktivno zaposlovanje starejše populacije in prilagajanje delovnih mest.

JP