5.dnevi alpsko-jadranske kuhinje ob Vrbskem jezeru pri Celovcu

Celovec bo od petka, 9. septembra, in vse do nedelje, 25. septembra, že petič »kuhajoče« srce na območju Alpe-Jadrana  med avstrijsko Koroško, Benečijo in Furlanijo, Slovenijo ter avstrijsko Štajersko. Gostil bo namreč Dneve alpsko-jadranske kuhinje, ki združujejo 50 dogodkov in so edinstvena poroka alpske ter sredozemske kuhinje. Vrstila se bodo številna srečanja mednarodnih zvezdnih kuharjev, možen bo vpogled v aktualne trende s področja hrane, čakala pa vas bo tudi mamljiva ulica kulinaričnih užitkov v starem delu mesta, kjer vam bodo zaigrala gurmanska srca.

 

Med vrhunce programa spadajo ustaljena srečanja mednarodnih zvezdnih kuharjev, kjer boste imeli čast spoznati Davida de Praja (dve Michelinovi zvezdici, Harry’s Piccolo, Trst), Uroša Fakuča (ena Michelinova zvezdica, DAM, Nova Gorica), Fabrizio Meroi (ena Michelinova zvezdica, Michelinova kuharica leta 2018, Laite, Sappada) ali Tomaža Kavčiča (ena Michelinova zvezdica, Pri Lojzetu, Zemono).

Domačo kuharsko elito bodo med drugim zastopali priznani kuhar s tremi kuharskimi kapami Walter Triebl ter oba vzhodnotirolska šefa kuhinje Tom Mascher in Clemens Gesser.

V sodelovanju s »Charming Italian Chef«, enim najpomembnejših kuharskih združenj Italije, bo v Celovcu ponovno gostovalo tudi pet kreativnih šefov kuhinj, ki v svojih jedeh na posebni način združujejo tradicijo in inovacijo.

Med četrtkom, 15 septembrom, in soboto, 17. septembra, bo potekala 1. Vinogradniška veselica avstrijske Koroške, med ponedeljkom, 19. septembrom, in torkom, 20. septembra, pa 1. Alpsko-jadranski dialogi z miselno delavnico, kjer bodo prisotni izkazani poznavalci regije, kot so Hanni RützlerWolfgang RosamGeorges Desrues in še mnogi drugi.

Namen dialogov je, da se uveljavijo kot panožna srečanja za medsebojno izmenjavo znanj med kuharji, proizvajalci in skavti trendov. Vrhunec dialogov predstavljajo Sepp Schellhorn, ki bo v štirih urah v celoti razkosal tele in ga popolnoma pripravil po principu »nose to tail« ter Roland Essl in Severin Corti, ki se bosta podala po sledovih mesa v smislu začimbe in dobrot iz alpske ponve za mast. Zadnji dan prireditve se bo založnik in avtor Lojze Wieser podal na pot po »Arheologiji okusov«.

Alpsko-jadranska ulica kulinaričnih užitkov bo plameneč zaključek Dnevov alpsko-jadranske kuhinje in se bo odvijala v ulici kulinaričnih užitkov od petka, 23. septembra, do nedelje, 25. septembra, v starem delu mesta

Poseben vrhunec letošnjega leta bodo bio proizvajalci Alpsko-jadranskega bio praznovanja na trgu Neuer Platz. »Z več kot 80 razstavljavci iz Avstrije, Slovenije in Italije bomo v starem delu mesta Celovec skupaj združili najboljše, kar ima ponuditi območje Alpe-Jadrana. S tem želimo postaviti smernice proti industrijski proizvodnji živil ter za zavestno in v prihodnost usmerjeno uživanje hrane. Z društvom Bio-Austria in mrežo Genussland Kärnten imamo prvič na naši strani dva potencialna partnerja, ki nadalje vidno stopnjujeta ta signal,« je dejal predsednik Turistične zveze Celovec ob Vrbskem jezeru Adi Kulterer.

Alpe in Jadran v geografskem smislu pomenita različnost brez primere, v loncu pa postaneta harmonično sožitje vseh mogočih izdelkov, arom in kuharske tradicije. Turistična zveza Celovec bo letos predstavila širši in slastnejši program kot kadarkoli prej. Revija o vinu in kulinariki Falstaff kot novi partner prireditve in posebna izdaja ob Dnevih alpsko-jadranske kuhinje bosta za ljubitelje kulinarike trajna spremljevalca z obilico zgodb iz zakulisja.

Tako bogata in tudi obširna regija, kot je območje Alpe-Jadrana, živi po eni strani od posebnega krajevnega kulinaričnega ozračja, po drugi strani od živahne izmenjave s sosedi. »Zato se v Celovcu srečajo proizvajalci, dobavitelji in kuharji iz celotne regije, da z obstoječimi aromami in okusi ne upodabljajo samo enormne raznolikosti območja Alpe-Jadrana, temveč tudi, da se trajno povežejo,« pa je pojasnil pobudnik dogodka in direktor Turistične zveze Celovec ob Vrbskem jezeru Helmut Micheler.