Foto: Mladinska iniciativa za 3. razvojno os

Kot je razvidno iz zgornje slike, ki so jo medijem posredovali iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os, je na trasi med Slovenj Gradcem in Velenjem vrtalni stroj za sondiranje, s katerim se izvajajo geomehanske raziskave.

Člani Mladinske iniciative so se namreč odpravili na ogled lokacije enega prvih viaduktov na Koroškem, kjer bi se lahko že letos začele prve faze gradnje težko pričakovane koroške hitre ceste. Gre za viaduct Jenina ob Podgorju pri Slovenj Gradcu, ki preči dolino, v neposredni bližini tega pa bo zgrajen izvoz Podgorje. Situacija na terenu je v tem trenutku zmerno optimistična, menijo v Mladinski iniciativi, saj je trasa na tem delu že zakoličena oziroma mejniki nakazujejo na to, da so zemljišča odmerjena, predvidevajo pa, da so tudi že odkupljena.

»V soboto 9. februarja 2019 smo člani Mladinske iniciative za 3. razvojno os opravili ogled terena na  bodoči trasi 3. razvojne osi med Slovenj Gradcem in Velenjem. Zaradi preteklih odločitev DARS-a, o samovoljnih spremembah rokov začetka gradnje, je bilo zaupanje med DARS-om in iniciativo porušeno. Zato posledično Mladinska iniciativa verjame zgolj in samo dejanjem oziroma dejanskemu stanju na terenu,« sporočajo iz Mladinske iniciative.

Na poti do Gabrk so ob Velenjskem jezeru opazili vrtalni stroj za sondiranje terena, s katerim izvajajo geomehanske raziskave. Modri količki na tem območju označujejo vrtine, prav takšen količek pa so našli tudi na območju Homca pri Slovenj Gradcu, kjer bo v vmesnem obdobju tudi začetek koroške štiripasovne hitre ceste.

Druga točka ogleda je potekala onkraj Graške gore in sicer v Velunjskem grabnu, v Gabrkah pri Velenju. Tudi tam so opazili količke, ki nakazujejo na to, da so zemljišča že pripravljena za gradbena dela.

Foto: Mladinska iniciativa za 3. razvojno os