120. obletnica rojstva dr. Franca Sušnika bo pospremljena s filatelističnim sklopom, razstavo in izdajo knjige

Prihodnji teden mineva 120 let od rojstva koroškega literata, pedagoga, zgodovinarja, knjižničarja in publicista dr. Franceta Sušnika. Obletnica bo obeležena s filatelističnim sklopom, razstavo in izidom Sušnikove knjige z naslovom In kaj so ljudje ko lesovi.

14. novembra obeležujemo 120. obletnico rojstva velikana koroške kulture dr. Franceta Sušnika. Ob tej priložnosti je Koroško filatelistično društvo skupaj s Koroško osrednjo knjižnico dr. Franceta Sušnika in Kulturnim društvom Mohorjan s Prevalj pripravilo filatelistični sklop z naslovom »dr. Franc Sušnik – 120. obletnica rojstva«. Oblikoval ga je arhitekt Borut Bončina, ki je pri svojem delu uporabil zasnovne skice in videz končnega kipa pisatelja, kot jih je ustvaril akademski kipar Mirsad Begić, ter akvarel, delo sina dr. Franca Sušnika, dr. Janka Sušnika in fotografije iz arhiva KOKR. Filatelistični sklop zajema dva priložnostna poštna žiga, priložnostno poštno ovojnico, razglednico in dve osebni poštni znamki.

»Filatelističen sklop zaključuje razširjena dvojna filatelistično-literarno-likovna razstava prostorih KOKR Ravne, s katero  sočasno do- in po-obeležujemo tudi 90. obletnico rojstva pisatelja Leopolda Suhodolčana, ter hkrati najavljamo 70. obletnico ustanovitve Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem v začetku tretjega meseca leta 2019,« sporoča avtor filatelističnega sklopa Borut Bončina. Odprtje razstave bo 13. novembra, ob 18. uri, v Razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem.

Kulturno društvo Mohorjan je ob tej priložnosti izdalo tudi knjigo In kaj so ljudje ko lesovi. Sušnikovo delo, ki je izšlo leta 1968, je zelo hitro pošlo, nova izdaja pa je od letošnjega novembra na voljo pri Mohorjanih. Izdaja je opremljena s slikarskimi deli slikarjev Benjamina Kumpreja, Andreja Grošlja, Leandra Fužirja, Franca Boštjana, dr. Janka Sušnika, Mojce Kovač, Bojana Golje in Janeza Šibile.