Spet pravljični zimski svet pod Peco

Letošnja zima je z dobro porcijo snega in nizkimi temperaturami kot nalašč pripravila teren za že 25. prireditev Gradovi kralja Matjaža. Jutri dopoldan se bodo snežni navdušenci zbrali v Mitneku pod Peco in se pomerili v izdelavi snežnih skulptur. Tako kot vsako leto tudi letos ne bo manjkalo zabave za vse generacije.

V ospredju druženje in zabava

Prireditev izdelave snežnih skulptur Gradovi kralja Matjaža je na Koroškem že pravi mali praznik. Vsako leto se v Mitneku pod Peco zbere veliko število ekip, ki tekmujejo v izdelavi najlepše snežne umetnine. Najboljše ekipe, ki se vračajo v Mitnek vsako leto, začnejo s pripravami na gradnjo že zelo zgodaj, v mesecu januarju pa pod Peco iz snega izklešejo pravo pašo za oči. Videti je mogoče od klasičnih gradov kralja Matjaža pa do skulptur straniščnih školjk, dimnikov TEŠ 6 in raznih odzivov na aktualna družbena vprašanja. Seveda pa sta v ospredju prireditve predvsem druženje in zabava.

Za zabavo bosta poskrbela dva Kamnika

Druženje se bo začelo že danes zvečer, ko bosta na smučišču v Črni na Koroškem potekala tradicionalni slalom med baklami za pokal kralja Matjaža in kraljevi tek na smučeh na tekaški progi Bistra. Med in po sobotnem osrednjem dogodku izdelave snežnih gradov pa bo poskrbljeno za pester zabavni program. Tako kot sama prireditev je tradicionalen tudi glasbeni gost Milan Kamnik, ki s svojim koroškim narečjem popestri vzdušje v osrčju Koroške pod Peco. Poleg Milana pa bo obiskovalce zabavala tudi finalistka šova Slovenija ima talent Adrijana Kamnik, poznana tudi kot »koroška Tina Turner«.

Gradovi na ogled vse do odjuge

Lani je bilo zaradi pomladnega vremena polovico manj ekip kot prejšnja leta, gradovi so se že med izdelovanjem topili, za nedeljske obiskovalce pa so ostale samo še ruševine. Letos se lahko zaradi pravega zimskega vzdušja in vremena pričakuje boljši obisk, nizke temperature pa bodo poskrbele, da bodo gradovi vredni ogleda še v nedeljo in ponedeljek oziroma vse do takrat, ko jih ne bo stopila spomladanska odjuga.

N.K.