Zdravje Korošcev v rokah politike

Prevalenčna študija zastrupljenosti koroških otrok ni pomembna samo za izris dejanskega zdravstvenega stanja v Mežiški dolini. Pokazala bo, kako apatičen in mačehovski odnos države vpliva na zdravje Korošcev v Mežiški dolini. In to v številkah.

Z včerajšnjim dnem je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem pričel z odvzemi krvi otrokom po vsej Mežiški dolini. S prevalenčno študijo, ki poteka v okviru sanacijskega programa Zgornje Mežiške doline, bodo ugotovili količino svinca v krvi otrok, ki živijo v dolini. Tovrstno študijo NIJZ izvaja vsakih pet let od začetka izvajanja sanacijskega programa, letos torej drugič, poleg vzorcev krvi otrok iz Mežice in Črne na Koroškem pa študija zajame tudi otroke s Prevalj in iz Raven na Koroškem. Tako je v študijo vključenih in povabljenih več kot 600 otrok, na plečih staršev pa leži odgovornost, da svoje otroke odpeljejo v zdravstvene domove.

Zakaj je letošnja obsežna študija tako pomembna? V prvi vrsti gre seveda za pridobitve podatkov o zastrupljenosti otrok Mežiške doline s težkimi kovinami. A študija bo s podatki o zastrupljenosti otrok pokazala tudi vpliv nedoslednega financiranja sanacijskega odloka, ki se očitno kaže na zdravju prebivalcev Zgornje Mežiške doline.

Premier v odstopu se požvižga na zdravje Korošcev

Ko je NIJZ Ravne na Koroškem lansko leto ugotovil, da ima vsak peti otrok v Črni na Koroškem in v Mežici povišane vrednosti svinca v krvi – te so presegale 100 mikrogramov na liter krvi, kar naj bi bila mejna stopnja zastrupljenosti –, sta se občini skupaj z NIJZ hitro odzvali. Preučili so stanje v obeh občinah in ugotovili, da bi za hitro in učinkovito sanacijo potrebovali okoli osem milijonov dodatnih sredstev. Poleg manjkajočih dveh milijonov, ki jih glede na sanacijski odlok vlada v zadnjem desetletju dolini ni namenila.

Predsedniku vlade Miru Cerarju, ki opravlja samo še tekoče posle, se na pozive in dopis Mežice, Črne in NIJZ za namenitev dodatnih sredstev sploh ni odzval. Ne zdi se mu vredno, da bi odgovoril kritičnemu stanju in okolju, v katerem živijo Korošci in njihovi otroci. Molk premierja Cerarja in ministrice za okolje Irene Majcen pove več kot dovolj, še bolj zgovorni pa bodo rezultati odvzemov krvi v prihajajočih tednih.

NK