Zbor za Republiko: AKOS naj v imenu svobode izražanja takoj umakne cenzorski sklep zoper TV3

V Svetu za zaščito svobode govora (SZSG) smo z zaskrbljenostjo sprejeli novico, da je Agencija za komunikacijska omrežja Slovenije (AKOS) izdala sklep in naložila televizijski postaji TV3, da mora oddajo Faktor, kjer je bil gostujoči komentator Roman Vodeb kritičen do predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, umakniti ali grafično zapisati, da gre za oddajo, ki je »sovražna«. To je primer nezaslišanega posega oblasti v svobodo izražanja, zato v SZSG odločno protestiramo in pozivamo AKOS, da sklep, ki je v nasprotju z ustavno zagotovljeno pravico do svobodnega širjenja idej in mnenj, takoj razveljavi in umakne.

 

AKOS ocenjuje, da izjava Vodeba, ki je bil kritičen do predsednice zakonodajne veje oblasti (ki je hkrati tudi vidna članice stranke, ki je oblikovala vlado), na podlagi spola spodbuja sovraštvo. Zato zahteva bodisi umik oddaje bodisi da mora TV3 ob vsaki ponovitvi oddaje predvajati tekstovno sporočilo, da je AKOS v oddaji ugotovil spodbujanje sovraštva. Tako označevanje oddaje je posebej skrb vzbujajoče, saj gre za neposredno vmešavanje oblasti v uredniško politiko medija v zasebni lasti, kar pomeni oblastni poseg v zasebno lastnino, ki prav tako (kot svoboda govora) uživa ustavnopravno varstvo.
V SZSG menimo, da ni naloga AKOS-a, da s pozicije moči in kot del izvršilne veje oblasti posega v oddajo in ocenjuje način komunikacije. Če se je predsednica DZ RS počutila užaljeno, ima vse možnosti in neodtujljivo pravico, da sproži ustrezne civilne pravne postopke. Nikakor pa v ta odnos med dvema posameznikoma ne sme posegati oblast. Ta poseg samo kaže, da gre v zadnjih mesecih vse v smeri, da aktualna oblast naredi vsako kritiko vladi za nezakonito. AKOS bi se moral zavedati, da svoboda govora pomeni tudi to, da lahko posameznik brez strahu pred sankcijami oblasti izreče besede in mnenja, ki so nepriljubljena, mestoma celo žaljiva. Še posebej, če jih izreče na račun predstavnikov oblasti. Tovrstno sankcioniranje in ustrahovanje pomeni, da si oblast želi ustvariti okolje, kjer bi si ljudje bali kritično spregovoriti zoper njo.
Zato v SZSG protestiramo in pričakujemo, da bo AKOS v imenu svobode govora svoj sklep preklical in ga umaknil. Za svobodo izražanja, ki je temelj svobodne in demokratične družbe, je namreč veliko bolj nevarno, da državni organ s pozicije moči posega v svobodo izražanja, kot če je komentator v svojih izjavah morebiti žaljiv do predstavnika oblasti.

Jože Biščak,
Predsednik Sveta za zaščito svobode govora