Zaradi stečaja lastnikov smučišče Kope marca na dražbo

Prihodnji mesec bo potekala javna dražba za prodajo smučišča Kope, izklicna cena znaša 3,4 milijone evrov. Lastnik smučišča, podjetje GTC Kope, je v stečaju že od leta 2015 – v istem letu sta v stečajni postopek vstopila tudi Rikom in Športni center Pohorje, lastnika GTC Kope, ki sta s plačilno nedisciplino ogrozila obstoj koroškega smučišča.

Največje in najbolj priljubljeno koroško smučišče se v okviru stečajnega postopka podjetja GTC Kope prodaja na dražbi. Prva dražba smučišča je razpisana za 29. marec, potekala pa bo po načinu zviševanja izklicne cene 3,4 milijone evrov. Naprodaj bo torej celotno smučišče, katerega najemnik je od začetka stečaja slovenjgraško podjetje Vabo. Pod celotno smučišče spadajo žičnice, stroji, razne naprave, zasneževalni sistem, restavracija in drugo.

V stečaju sta tudi dva lastnika GTC Kope, to sta podjetji Rikom in Šporni center Pohorje, za obe podjetju sta prav tako v marcu razpisani dražbi premoženja, na račun katerih se je od leta 2003 do 2013 iz podjetja GTC Kope steklo 3,35 milijonov evrov.

Plačilna nedisciplina družine Rataj

GTC Kope ima štiri lastnike; podjetje Unior d.d. si lasti 10 odstotkov, Elektrik in Športni center Pohorje 24 odstotkov ter Rikom 42 odstotkov. Slednji je v lasti vplivne mariborske družine Rataj, ustanovitelj je Drago Rataj, ki je lastništvo prepisal na nečaka Marka Rataja. Da Rikomu grozi stečaj je bilo znano že leta 2014, ko podjetje ni pravočasno plačevalo kreditnih obveznosti do bank, s tem pa so v težave pahnili tudi podjetje GTC Kope in ogrozili obstoj največjega koroškega smučišča.

Vir: GVIN

Drago Rataj je bil tudi eden od ustanoviteljev in direktor Športnega centra Pohorje, ki je prav tako od leta 2015 v stečaju. Javna dražba premoženja podjetja bo prav tako kot dražba Rikoma in GTC Kope potekala marca, izklicna cena pa je 275 tisoč evrov, medtem ko je za Rikom okoli 2,8 milijonov evrov.