Žan Mahnič: Predsednik vlade in ministrica igrata največja borca proti korupciji, a sta sama najbolj odgovorna

Poslanec Žan Mahnič je novinarski konferenci spregovoril o vzrokih zahteve Poslanske skupine SDS za parlamentarno razpravo o korupciji v vladnih vrstah.

“Robert Golob je najbolj koruptiven predsednik vlade v zgodovini naše države,” je s pojasnili pričel Žan Mahnič. Spomnil je na dejstvo, da je predsednik vlade generalni direktorici Unesca sam dejal, da imajo te dni zaradi korupcije krizo v koaliciji. “Če predsednik vlade reče, da se v koaliciji oz. vladi dogaja korupcija, pomeni, da je sam tisti, ki je najbolj odgovoren,” je poudaril Mahnič. “Namesto da bi se Vlada Republike Slovenije ukvarjala s številnimi problemi v državi, se ukvarja s preganjanjem drugače mislečih, s kadrovanjem v državnih podjetjih in nenazadnje tudi s krajo, klientelizmom in korupcijo ter omogoča direktno krajo davkoplačevalskega denarja iz državnega proračuna Republike Slovenije.”

Mahnič je najprej opozoril na sporni nakup sodne stavbe in izmikanje odgovornosti Roberta Goloba in Dominike Švarc Pipan. “Kar zadeva stavbo na Litijski, ne pristajamo na zamegljevanje dejstev, da sta sedaj Robert Golob in Dominika Švarc Pipan tista, ki naj bi raziskovala korupcijo. Ne, Robert Golob in Dominika Švarc Pipan sta tista dva, ki sta omogočila korupcijo, ki sta omogočila krajo davkoplačevalskega denarja. Nobena seja vlade, ne redna, ne nujna, kaj šele korespondenčna, ni sklicana brez tega, da jo skliče predsednik vlade, da predsednik vlade da zeleno luč. Predsednik vlade je dal dvakrat zeleno luč za sklic dopisne seje, kar se tiče stavbe na Litijski in prerazporeditvi 7 milijonov evrov iz rezerve,” je bil kritičen Mahnič.

Poslanska skupina SDS si želi opraviti razpravo o tem, kaj vse je šlo narobe, da sta Robert Golob in Dominika Švarc Pipan omogočila krajo iz državnega proračuna in kako je tudi možno, da se je žal tudi s pomočjo medijev sedaj vse to zameglilo, da tista dva, ki sta najbolj odgovorna in brez katerih tega posla in netransparentnega trošenja davkoplačevalskega denarja ne bi bilo, kako je možno, da sedaj ta dva igrata največja pravičnika in pa borca proti korupciji, saj ta dva v bistvu korupcijo omogočata.

V nadaljevanju je Mahnič opozoril na ostale v nebo vpijoče sporne posle vlade oz. predsednika vlade. Spomnil je na koruptivni posel z nakupom prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov; razveljavljeni razpis projekta Notar na daljavo; na dejstvo, da je predsednik vlade stoodstotni lastnik podjetja Star Solar, ki posluje s podjetjem ki je v stoodstotni lasti države; na koruptivno poroštvo, ki ga je dobil Gen-I v višini 400 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja; na dogajanje v državnem podjetju Gen-I, ko je bil tam aktualni predsednik vlade Robert Golob predsednik uprave in je več kot 2 milijona evrov nakazal podjetju Martina Berishaja, ta pa je potem milijon in pol praktično dan ali dva po nakazilih dvigoval v gotovini; na dejstvo, da je aktualna generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković prejela 103 tisoč evrov od podjetja Gen-I;  na dejstvo, da je Žiga Debeljak, ki je danes dobil eno najbolje plačanih funkcij v tej državi v SDH, preko podjetja Gorenje Vesni Vuković nakazal 60 tisoč evrov; na dejstvo, da je Vesna Vuković od podjetja Brio svetovalni center, ki je bil takrat v lasti aktualnega ministra za finance Klemna Boštjančiča, prejela 34 tisoč evrov.

“Ta vlada se sooča z aferami o kraji bodisi direktno davkoplačevalskega denarja iz državnega proračuna bodisi obvodnega financiranja in kraje denarja davkoplačevalcev, ki je naložen v podjetjih ki so v državni lasti,” je povzel Mahnič in dodal, da na zahtevani seji poslanska skupina zato vladi predlaga določena priporočila. “Glavno priporočilo je, naj vlada razmisli, ali je sploh še sposobna opravljati svojo funkcijo v skladu s prisego, ki jo je dala 1. junija 2022,” je povzel poslanec Mahnič. 

Služba za odnose z javnostmi SDS