Za Partizanko spet iščejo najemnika

Mestna občina Slovenj Gradec je objavila razpis, s katerim oddajajo v najem Partizanski dom na Kopah. Po neuspešnih prodajah in visokih najemninah občina upa, da se bo za obdobje enega leta našel najemnik, ki bo mesečno plačeval dobrih 800 evrov najemnine. Dom, ki je nedolgo nazaj še sameval, pa je bil medtem tudi že v igri, da bi sprejel migrante.

Mestna občina Slovenj Gradec želi od 1. 4. 2017 do 31. 3. 2018 oddati v najem Partizanski dom pod Malo Kopo, za najem pa se lahko potegujejo pravne osebe ali samostojni podjetniki, ki imajo registrirano gostinsko dejavnost. Dom leži na dobrih 1400 metrih nadmorske višine s kapaciteto okrog 70 ležišč, izhodiščna mesečna najemnina pa za poslovni prostor znaša 814,33 evra.

Visoka najemnina, visoki stroški

Več let je bil najemnik Partizanskega doma na Kopah ali Partizanki, kot mu pravi večina domačinov, občinski javni zavod Spotur. Zaradi visokih stroškov obratovanja z delom niso več nadaljevali, občina pa je začela iskati novega najemnika. Poleg 1000 evrov najemnine je Spotur zaposlil tudi oskrbnika. Na sezono so porabili še približno 12.000 litrov kurilnega olja, kar pomeni, kot je nedavno poročal časnik Delo, 20 tisočakov letno. Tako je Spotur leta 2015 po uspešnih petih letih dela zaključil z najemanjem Partizanskega doma. Občina je lani oktobra poskušala objekt celo prodati na dražbi. Kupec bi moral za objekt, ki mu pripada še 3000 kvadratnih metrov zemlje, po dani izklicni ceni odšteti najmanj 367.000 evrov. Po neuspešni prodaji pa so za ta objekt ponovno objavili razpis za najem. Tako je od 1. januarja letos Partizanski dom za tri mesece prevzelo podjetje Medvedja šapa iz Kostela, ki pa občini plačujejo 300 evrov mesečne najemnine.

Partizanski dom bi skoraj postal zatočišče migrantov

Ministrstvo za notranje zadeve je ob razmahu migrantske krize leta 2015 zaprosilo MO Slovenj Gradec, da pripravi nastanitve za približno 100 beguncev. Kljub temu da ima dom nastanitvenih zmogljivosti za okoli 70 ljudi, so prostovoljci dom pripravili za bivanje prosilcev za azil, našli so tudi upravitelja za ta potencialni azilni dom na Pohorju.  Vendar so pozneje od te namere odstopili.

Pri tem pa je najbolj zanimivo, kako Partizanka nikakor ne more zaživeti, čeprav se je v zadnjih letih standard smučišč na slovenjgraškem Pohorju znatno izboljšal, posebej po tem, ko so zgradili sedežnico Kaštivnik, in so se odprle nove priložnosti za zimski in letni turizem na Kopah.

Glede na to, da je objavljeni razpis za najem Partizanke z rokom trajanja le leto dni, je očitno, da gre za kratkoročno gašenje problemov, in da še vedno ni prave ideje, vizije in kakšne dolgoročne rešitve.

N.K.