V okviru novih predlaganih zakonov ostro nasprotujemo sprejetju novega zakona o sobodajalstvu

V ponedeljek 27.5.2024, je v naših prostorih na Prešernovi 5 v Ljubljani potekala naša tiskovna konferenca, na kateri smo predstavili naslednja stališča in naše naslednje aktivnosti.

V okviru novih predlaganih zakonov ostro nasprotujemo sprejetju novega zakona o sobodajalstvu. Zakon je povsem ne življenjski saj je omejevanje največje možne oddaje na 30 dni v letu popoln nesmisel. Po naših podatkih je v Sloveniji cca 30.000 upokojencev, ki si zaradi slabih pokojni vsaj malo poboljšajo svojo finančno stanje s bi jih sprejetje takega zakona pahnilo v še slabše stanje.
Zakon o dolgotrajni oskrbi se je izkazal za popoln fiasko. Ne deluje povsem ničesar. V 22 stoletju v razviti računalniški dobi aktualni na ministrstvu ne znajo usposobiti niti osnovne programske opreme, da bi zadeva delovala tako kot je predvideno v vladnem načrtu. Finančni načrt je nedodelan in ni razvidno, kje se bo vse črpalo denarna sredstva za obstoječe zakonske določbe, tukaj obstaja veliko tveganje, da ne bi mogli vsi pomoči potrebni priti do oskrbe, za katero plačujejo. Delovne sile ni sedanji zaposleni V DSO in drugih ustanovah pa sedaj delajo pa večinoma na minimalni plači in so preslabo plačani. Vlada nima nobenega načrta, kako bi to uredila, kar je slabo in neodgovorno.
Nasprotujemo plačevanju 1% prispevka za zakon s strani upokojencev. Namesto, da bi upokojencem olajšali finančno stisko jih še bolj obremenjujejo.
V petek 31.5.2024 imamo 12. VSESLOVENSKI PROTESTNI SHOD. Določene skupine upokojencev iz Štajerske organizirajo protest pred RTV ob 14.30. Pozivajo vse, da se jim pridružijo in s sabo prinesejo položnice od rtv prispevka. Te bomo v protest zakurili pred poslopjem RTV.
V Inštitutu 1. oktober pozivamo k neplačevanju RTV prispevka, kajti le tako bomo dosegli, da se bo ta naša »JAVNA« hiša obnašala objektivno in nepristransko, ter v službi naroda ne pa v rokah katerekoli politične opcije, ki je na oblasti in ki misli, da si lahko prisvoji naš javni zavod.
Ob 15.00 se dobimo na Trgu republike. Prinesite s sabo zastave, harmonike, katerokoli glasbilo, piščalke, dobro volje in seveda trdno odločenost, da na protestu zahtevamo in dosežemo od vladajočih poštene in pravične pokojnine. Bodimo kulturni in dostojanstveni tako kot do zdaj kajti slovenski narod in ponos in dostojanstvo.
ZDRUŽIMO SE SLOVENCI

Našo tiskovno konferenco si lahko ogledate na tej povezavi:

https://youtu.be/-HYR_QuaBo0?si=Y5KC9m6eMzsjAs_t

Inštitut 1.oktober