V državni stanovanji v Dravogradu, predvideni za begunce, so naselili domačine

Dve stanovanji v Dravogradu, ki sta v lasti države, je država lansko leto začela pripravljati za naselitev migrantov. To je med občani povzročilo precejšnje razburjenje, odprto protestno pismo je s strani občinskih svetnikov prejela tudi županja Marijana Cigala. Pred nekaj dnevi pa so z ministrstva za javno upravo sporočili, da sta stanovanji oddani občanom Dravograda.

Občinski svetniki proti naselitvi beguncev v njihovo občino

Občino Dravograd so pred dnevi z ministrstva za javno upravo obvestili, da sta stanovanji Na Meži 154B in na Mariborski cesti 39 oddani občanom Dravograda. Gre namreč za državni stanovanji, trosobno in dvosobno, ki sta bili med 18 stanovanji po Sloveniji na spisku za nastanitev azilantov. Medtem ko je več deset občanov Dravograda čakalo na občinska stanovanja, je država želela z razpisom nadpovprečno opremiti omenjena dva stanovanja in tja naseliti azilante.

Občinske svetnike je situacija očitno močno razburila, saj so na županjo Marijano Cigala naslovili odprto pismo, v katerem so zahtevali izredno občinsko sejo na temo naseljevanja beguncev v njihovo občino. Izrazili so skrb glede integracije beguncev v njihovo okolje in nezmožnost zaposlitve ter skrb za varnost. Zaradi ukinitve Policijske uprave Slovenj Gradec je po mnenju svetnikov policija na območju Koroške podhranjena.

Županja je problematiko popeljala naprej do ministrstva za notranje zadeve

V pismu, na katerem je podpisana dravograjška županja Marijana Cigala, ministrstvo pozivajo, da bi bilo bolj smiselno najprej ponuditi stanovanja slovenskim državljanom in občanom, ki so v socialni stiski ter na robu preživetja, in ne azilantom. Ministrstvu očitajo, da je občina za opremljanje in namero po naselitvi azilantov izvedela prek medijev – z ministrstva občine o tem torej niso obvestili.

V hitrem odgovoru z ministrstva je državni sekretar Boštjan Šefic pomiril Dravograjčane, saj sta po pregledu potencialnih kapacitet omenjeni stanovanji izpadli iz načrta za vselitev oseb s priznano mednarodno zaščito. 12. januarja pa se je Šefic udeležil še izredne občinske seje, na kateri so razpravljali o tej temi. Stanovanji, ki ju upravlja Stanovanjska komisija Vlade Republike Slovenije pri Ministrstvu za javno upravo RS, pa po (pre)dolgem obdobju končno nista več prazni.