V Brdu pri Kranju odkrili spomenik dr.Jožetu Pučniku

Včeraj je minilo natanko 90 let od rojstva dr. Jožeta Pučnika. Ob tej obletnici je predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša skupaj z njegovim sinom Gorazdom Pučnikom v Brdu pri Kranju odkril njegov doprsni kip.

 

 

Premier Janša je ob tem spomnil na znameniti stavek dr. Jožeta Pučnika ob razglasitvi rezultatov plebiscita o samostojnosti Slovenije, ki je na spomenik tudi vklesan: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo.” 

V nagovoru je premier Janša med drugim izpostavil njegovo vlogo pri osamosvajanju Slovenije: “Dr. Jože Pučnik se je boril za pravico slovenskega naroda do samoodločbe po studiih tujih televizij, še posebej v Avstriji, Nemčiji. Spomnim se nastopa, kjer je v studiu avstrijske ORF imel hud spopad s takratnim ideologom nemške socialdemokracije, ki je trdil, da je zagovarjati pravico naroda do samoodločbe nekaj predmodernega in nekaj, kar ne sodi v Evropo in potem ga je dr. Jože Pučnik razorožil z vprašanjem, “zakaj Nemci mislite, da imate samo vi pravico do samoodločbe, ne pa tudi drugi. Je to zato, ker ste večji, ali gre tukaj za vrednote?” In tisti drugi je nekaj zajecljal, a tema je bila zaključena. Ta bitka je potekala večplastno na različnih nivojih.”

Kritične besede pa je ob tem namenil županu Ljubljane Zoranu Jankoviću: “Vesel sem, da smo se spominu dr. Jožeta Pučnika v zadnjih 20, predvsem 15 letih dostojno oddolžili, da glavno slovensko letališče nosi njegovo ime, da so ulice in trgi poimenovani po njem širom po Sloveniji. Žal je ena velika izjema, to je naše glavno mesto. Mislim, da je nekaj dni nazaj komisija za poimenovanje ulic in trgov v glavnem mestu, kjer je na stotine ulic, torej da je ta komisija gospoda Jankovića zavrnila poimenovanje enega trga ob tej obletnici po dr. Jožetu Pučniku. To je treba omeniti, ker kaže na neko neverjetno majhnost nekaterih ljudi oziroma političnih opcij.”