Suhodolčanova pravljica o Tini Maze tudi v nemškem jeziku

Neverjetni, gotovo zgodovinski uspehi Tine Maze imajo poleg medijske pozornosti in atraktivnosti posebno mesto tudi pri koroških kulturnikih. Slovenski in koroški pisatelj Primož Suhodolčan je z otroško »resnično pravljico« Tina in medvedja moč  k Tininim uspehom dodal nauk za vse otroke. Najbolj prodajana otroška knjiga lanskega leta v Sloveniji pa je bila nedavno prevedena tudi v nemščino.

Pisatelj Primož Suhodolčan se lahko pohvali s številnimi nagradami za svoja dela, poleg tega pa so njegove knjige vedno med najbolj branimi in prodajanimi knjigami na Slovenskem. Lahko bi rekli, da je tradicionalni prejemnik nagrade Moja najljubša knjiga, saj so od leta 1998 pa do 2011. njegova dela zasedala vsaj drugo mesto, največkrat nagrajena knjiga pa je Košarkar naj bo!. Knjiga Tina in medvedja moč je bila lani najbolj prodajana otroška knjiga založbe DZS in gotovo bo v prihodnosti rušila rekorde med mladimi, ki si jo bodo izposojali v knjižnicah.

Knjiga, ki daje bralcem »medvedjo moč«

Primož je v zgodbi o Tini njenim zgodovinskim dosežkom dodal nauk, ki bralcem na pravljični način predstavi, da sta trud in trdo delo poplačana, in da se z vztrajnostjo pride najdlje. Ko Tini pomežikne črnjanski medved, ki je dejansko na ogled v zastekljeni skali v centru Črne na Koroškem, se na črnjanskem smučišču začne njena pot k uspehom. S pomočjo medveda in lisice Tina začne dosegati vrhunske rezultate. Poleg neponovljivih uspehov pisatelj izpostavi tudi pomembne vrednote, kot so družina, podpora, vztrajnost, vzpodbuda, predvsem pa daje veliko motivacijo za doseganje ciljev vsem bralcem.

Od leve proti desni: ilustrator Gorazd Vahen, smučarka Tina Maze, pisatelj Primož Suhodolčan. Vir: Facebook

Avstrijske in nemške smučarke bodo lahko zgodbo o Tini brale v domačem jeziku

Konec lanskega leta je pri Mohorjevi založbi v Celovcu knjiga Tina in medvedja moč izšla tudi v nemškem jeziku, in sicer pod naslovom Wie Tina bärenstark wurde. Tinini uspehi odmevajo po vsem svetu; v nemško govorečih deželah so zimski športi zelo priljubljeni, še posebno alpsko smučanje, in tako ene izmed največjih Tininih tekmic prihajajo prav iz avstrijske reprezentance. Avstrijske in nemške smučarke bodo sedaj imele možnost, da si pravljico o Tininih začetkih in uspehih preberejo v domačem jeziku.

Knjiga Tina in medvedja moč prevedena v nemščino.

Jon Petek