Srečanje Zorčiča in Sobotke v znamenju koroškega plebiscita in slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je včeraj v Globasnici srečal s predsednikom Državnega zbora Republike Avstrije mag. Wolfgangom Sobotko. Svoje drugo uradno srečanje sta predsednika začela z udeležbo na dogodku »Srečanje in dialog v Globasnici«, na povabilo Bernarda Sadovnika, župana Globasnice in predsednika Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk.

 

Srečanje predstavnikov slovenskega in avstrijskega parlamenta na Koroškem je bilo v znamenju dialoga z narodno skupnostjo koroških Slovencev ter 100. obletnice koroškega plebiscita. “Razumemo občutke zadovoljstva večinskega prebivalstva zaradi odločitve o priključitvi Koroške Avstriji, verjetno podobne občutke delimo Slovenci ob vrnitvi Primorske matični državi, a nas to ne odvezuje odgovornosti za uveljavitev in zaščito manjšin”, je poudaril Igor Zorčič in dodal, da pozdravlja namero avstrijske vladajoče koalicije, da se še letos, ko se obeležuje 100. obletnica plebiscita, začne dejansko uresničevati svečana zaobljuba deželnega zbora o varovanju jezikovne in narodne posebnosti slovenskih Korošcev. Kot je ocenil, vsebuje program avstrijske vlade tudi zaveze za zakonodajne spremembe, ki napovedujejo bistveno višjo občutljivost za manjšine v Avstriji.

Zorčič je izrazil prepričanje, da bo srečanje odprlo pot k še boljšemu sodelovanju med parlamentoma in državama. Posebej je izpostavil pomen simbolnega dejanja, s katerim sta se s Sobotko poklonila žrtvam nacističnega terorja v drugi svetovni vojni. Peršmanova domačija je pred 75. leti bila prizorišče enega zadnjih vojnih zločinov, ki se je zgodil na koroških tleh. Le nekaj dni je manjkalo do konca 2. svetovne vojne, ko so nacisti umorili 4 odrasle osebe in 11 otrok, člane Sadovnikove in Kogojeve družine.

V pogovoru s predstavniki slovenske narodne skupnosti, Geoparka Karavanke, partnerske občine Goriška Brda ter tržne občine Železna Kapla, sta Zorčič in Sobotka v živo spoznala življenjski utrip na dvojezičnem ozemlju. Dogodek pod geslom „Srečanje in dialog“ je del prireditev, ki potekajo v sklopu letošnjega spominskega in jubilejnega leta, stote obletnice koroškega plebiscita.

Obiskala sta tudi Dvojezično ljudsko šolo Globasnica, kjer poteka šolski program v slovenskem in nemškem jeziku. Srečanje sta zaključila z oceno, da so odnosi med državama dobri in da je treba nadaljevati v duhu dobrega sodelovanja in konstruktivnega dialoga.