Sklep Golobove vlade predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe

Slovenska demokratska stranka izraža najostrejši protest zoper grob napad Vlade RS na pravico do človekovega dostojanstva. SDS se pridružuje številnim protestom posameznikov in združenj, ki izražajo ogorčenje nad sklepom Vlade RS, da se nekdanjega šefa slovenske Službe državne varnosti (Udbe) Janeza Zemljariča počasti s protokolom slovenske države in Slovenske vojske.
Ta odločitev Vlade RS je v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter vladavini prava. Nekdanja tajna politična policija, uradno imenovana Služba državne varnosti in v ljudskem žargonu Udba, je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Republike Slovenije.
Tako slovensko Ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS sta v različnih odločbah delovanje Udbe formalno prepoznala kot zločinsko.
Sklep Golobove vlade v jedru krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.
Kot poudarja Združenje slovenskih političnih zapornikov, obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava s strani slovenske Udbe. Iz časov, ko ji je načeloval Janez Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti.
Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni jugoslovanski režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.
Služba za odnose z javnostmi SDS